“Liberty geeft teams de kans om mee eigenaar van de F1 te worden”

Enkele maanden geleden kondigde Liberty Media aan dat het de Formule 1 zou kopen. Nu laat hetzelfde Liberty Media weten dat het de F1-teams de kans wil geven om mede-eigenaar van de Formule 1 te worden.

De teams mede-eigenaar laten worden van de Formule 1? Het lijkt een ietwat vreemde keuze voor een bedrijf dat zelf een smak geld heeft moeten neertellen om de Formule 1 te kopen. Er zit echter een weloverwogen en logische keuze achter.

Liberty Media koopt nooit zomaar iets. Uiteraard wil het moederbedrijf van Telenet geld verdienen met de Formule 1. Het wil een commercieel succes maken van de Formule 1 en niet zoals een investeringsmaatschappij de sport kopen om ze na enkele jaren al met een dikke winst opnieuw te verkopen.

Wanneer je op de langere termijn denkt dan denk je ook op een andere manier na over de toekomst van de Formule 1 en daarin spelen de teams een cruciale rol. Zonder teams is er immers geen Formule 1. En zijn het niet diezelfde teams die klagen dat de opbrengst van de Formule 1 te weinig naar de F1-teams voortvloeit terwijl net zij zware kosten moeten maken?

Liberty wil daar iets aan doen en geeft de F1-teams de kans om mede-eigenaar te worden van Formule 1. Liberty wil 20 procent van de aandelen te koop aanbieden en dat tegen een prijs van 22 dollar per aandeel. Een F1-team mag wel maximaal vijf procent van de aandelen kopen. Tegen een prijs van 22 dollar per aandeel zou een belang van 1 procent neerkomen op een bedrag van 40 miljoen dollar.

Teams die investeren in de Formule 1 en mede-eigenaar worden zullen ook meedelen in de winst die de Formule 1 maakt. Liberty Media ontneemt de F1-teams zo dus het argument dat ze te weinig mee kunnen profiteren van de winst die de Formule 1 maakt.

Eveneens belangrijk is dat de teams die een belang in de Formule 1 kopen geen stemrecht krijgen. Daardoor kunnen ze dus niet mee beslissen over zaken zoals de strategie, de technologie, marketing en CEO van de Formule 1. Ook over de verdeling van het prijzengeld kunnen ze hun stem niet uitbrengen.

Grote vraag is uiteraard of de kleinere F1-teams wel over de nodige financiële middelen beschikken om een belang in de Formule 1 te kopen. De voorbije jaren kwamen immers al heel wat kleinere teams in de financiële problemen.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}