Man die reddingsactie Michael Schumacher leidde: “Hij heeft geluk gehad”

Dag op dag vijf jaar geleden had Michael Schumacher een zwaar ski-ongeval. Stephane Bozon was de man die de reddingsactie van Michael Schumacher coördineerde en alles van op de eerste rij meemaakte.


De Gendarmerie d’Haute Montagne, de eenheid waarvan Stephane Bozon commandant is, krijgt erg vaak te maken met ski-ongevallen. Maar toch was die beruchte 29 december in 2013 een erg speciale dag. Niet zomaar het zoveelste ski-ongval maar wel F1-legende Michael Schumacher die in levensgevaar was.

“Een bergredder belde mij op”, getuigt Bozon tijdens een interview met ‘Focus’ . “Hij zei me dat een skiër op zijn hoofd was gevallen. De man had zware verwondingen opgelopen waarop ik meteen besliste om een helikopter naar de plaats van het ongeval te sturen.”

Bozon wist naar eigen zeggen dat het om Michael Schumacher ging: “Ja, ik wist om wie het ging. Ze hadden me gezegd dat het om Michael Schumacher ging.”

Zijn beslissing om meteen een helikopter naar de plaats van het ongeval te sturen werd daardoor naar eigen zeggen niet beïnvloed. Wel zou Schumacher geluk gehad hebben dat een helikopter vrij was.

“Indien het een andere persoon was zou ik ook de helikopter gestuurd hebben,” aldus Bozon. “Het ongeval had plaatsgevonden op een moeilijk bereikbare plaats voor de mensen die hem de eerste zorgen wensten toe te dienen.”

“Onmiddellijk wisten we had hij er zeer erg aan toe was, anders hadden we geen helikopter gestuurd. We moesten hem op de plaats van het ongeval met de nodige voorzichtigheid transporteren. Schumacher heeft eigenlijk nog geluk gehad. Er was immers direct een helikopter beschikbaar, we moesten niet wachten.”

“Het had voor Schumacher veel slechter kunnen aflopen indien we geen helikopter ter beschikking hadden en we niet zo snel bij hem waren geweest.”

Volgens Bozon was het erg moeilijk om Schumacher op de plaats van het ongeval de nodige verzorging toe te dienen. Er werd dan ook beslist om hem eerst naar het ziekenhuis van Moûtiers te brengen. Nadat de F1-legende daar gestabiliseerd werd, werd hij vervolgens overgevlogen naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Grenoble.

“Vanaf dan wist ik alleen nog maar dat hij een zware hoofdwonde had maar dat hij nog leefde. Vanaf dan kreeg ik geen directe informatie meer over zijn toestand,” blikt Bozon terug.

Voor de commandant van de Gendarmerie d’Haute Montagne zat het er daarmee niet op. Bozon ging vervolgens immers op onderzoek naar de plaats van het ongeval.

“Ik ben de dag na het ongeval gaan kijken. Ik heb er foto’s gemaakt en met experten gesproken,” aldus Bozon. “Ik heb de steen gezien waar hij met één van zijn ski’s is achter is blijven haken en ook de steen waartegen hij zijn hoofd heeft gestoten.”

Volgens Bozon was er tijdens de dagen voorafgaand aan het ski-ongeval niet veel sneeuw gevallen en lag dat mee aan de oorzaak van het ski-ongeval.

“De stenen waren slechts met een erg dun laagje sneeuw bedekt. Hij kon daardoor de stenen niet zien. Indien er meer sneeuw was gevallen dan zou hij gewoonweg over de stenen geskied zijn en was er niets gebeurd.”

“Schumacher bevond zich enkele meters buiten de piste. De uitbater van de piste treft geen schuld. Iemand die buiten de piste gaat skiën doet dat op eigen risico.”

Desondanks leeft Bozon uiteraard wel erg mee met de familie Schumacher, ook al heeft hij nadien geen contact meer gehad met hen: “Het is en blijft een zeer tragische gebeurtenis.”
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:45:”schumacher_instagram_profielfoto_headline.png”;}
Dag op dag vijf jaar geleden had Michael Schumacher een zwaar ski-ongeval. Stephane Bozon was de man die de reddingsactie van Michael Schumacher coördineerde en alles van op de eerste rij meemaakte.