Max Verstappen verliest polepositie GP van Mexico

Max Verstappen zal tijdens de GP van Mexico niet van op de pole starten. De jonge Nederlander heeft van de stewards immers een gridstraf van drie plaatsen gekregen.


Verstappen moest zich na de kwalificatie melden bij de stewards omdat hij toegegeven had dat hij na de crash van Valtteri Bottas niet vertraagd had voor de gele vlaggen in derde sector. Een gridstraf van drie plaatsen is het resultaat en dat betekent dat er twee Ferrari’s op de eerste rij zullen staan.

In een formele verklaring van de FIA staat dat Verstappen is gemeld voor “een schending van bijlage H, artikel 2.4.5.1. b) van de FIA International Sporting Code”.

“De Stewards hoorden van de bestuurder van wagen 33 (Max Verstappen) en de teamvertegenwoordiger en hebben video-, audio- en telemetriebewijsmateriaal bekeken waaruit duidelijk bleek dat de bestuurder probeerde een relevante rondetijd neer te zetten en er niet in slaagde om zijn snelheid te verminderen in de betreffende marshallingsector.”

In de verklaring staat dat dit in strijd is met bijlage H, artikel 2.4.5.1 b, alsmede met de eisen in punt 9.2 van de wedstrijddirecteursnota’s (versie 3), in strijd met artikel 12.1.1.1 I van de FIA International Sporting Code”.

De verklaring ging verder met de opmerking dat de “bestuurder van wagen 33 toegaf dat hij op de hoogte was van het feit dat wagen 77 (Valtteri Bottas) was gecrasht en de wagen aan de linkerkant van de piste zag, maar niet op de hoogte was van het zwaaien van de gele vlag. Hij gaf ook toe zijn snelheid in de gele sector niet te hebben verminderd.”

“De Stewards merkten op uit de beelden aan boord van wagen nummer 33, dat de gele vlag duidelijk zichtbaar was en met voldoende aandacht werd getoond. De vorige bestuurder van wagen nummer 5 ( Sebastian Vettel) verlaagde de snelheid aanzienlijk volgens de voorschriften.”

“Rekening houdende met al het beschikbare bewijsmateriaal en de verklaring van de rijder leggen de Stewards bij de volgende race een daling van drie startposities en twee strafpunten op aan de rijder.”

In de verklaring stond ook te lezen dat Red Bull het recht heeft om in beroep te gaan.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:12:”-Erri_Lo.png”;}
Max Verstappen zal tijdens de GP van Mexico niet van op de pole starten. De jonge Nederlander heeft van de stewards immers een gridstraf van drie plaatsen gekregen.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022