McLaren: “Ja, het racezitje van Stoffel Vandoorne staat ter discussie”

McLaren racing-CEO Zak Brown vertelde aan ‘Sky’ dat Carlos Sainz en Stoffel Vandoorne overwogen worden voor een zitje in 2019 bij zijn team. De Amerikaan laat even goed weten dat er nog andere opties bekeken worden. Daarmee bevestigt Brown dat het racezitje van onze landgenoot ter discussie staat.

De renstal uit Woking wacht met een beslissing over de line up voor 2019 tot Fernando Alonso zijn toekomstplannen bekend heeft gemaakt. Ze willen een wat afwachtende houding aannemen tot er wat beweging komt in de rijdersmarkt.

Noch Alonso, noch Vandoorne zijn zeker van een zitje bij McLaren in 2019 en het is een publiek geheim dat de druk op onze landgenoot almaar toeneemt.

“We hebben met zowel Alonso als Vandoorne een langdurige overeenkomst maar in die contracten staan verschillende elementen,” aldus Brown. “We zullen onze rijderskeuze bekendmaken als we daar klaar voor zijn, naar alle verwachting zal dat ergens na de zomerstop zijn.”

De naam die het meest nadrukkelijk naar voren komt als vervanger van Vandoorne is die van Carlos Sainz. De Spanjaard, die nog altijd lid is van de Red Bull-familie, rijdt op dit moment op uitleenbasis bij Renault en daar zal naar alle verwachting Esteban Ocon volgend jaar aan de slag gaan. De kans dat Sainz volgend jaar bij Red Bull aan de slag kan is praktisch nihil en Brown geeft toe dat hij hoog op zijn shortlist staat.

“Carlos is een geweldige racepiloot,” aldus Brown. “Natuurlijk is hij potentieel op de markt maar ik ken zijn exacte situatie bij Renault en Red Bull niet. Hij is zeker en vast iemand die je overweegt van in je auto te zetten, als hij vrij was en wij hadden een zitje vrij dan staat hij zeker hoog op onze verlanglijst.”

Een andere mogelijkheid is McLaren-junior Lando Norris, die op dit moment hoge ogen gooit in de Formule 2. Ze willen er in Woking al het mogelijke aan doen om de jonge Brit aan boord te houden. Tegelijkertijd beseft Brown ook het gevaar van een jonge rijder voor de leeuwen te gooien in een team dat overduidelijk door een vormcrisis gaat.

“We wachten op wat Fernando van plan is want het gaat hier over het totaalplaatje, ervaring gekoppeld aan jong talent. Zeker in de situatie waarin wij ons nu bevinden, we zitten in volle opbouw. Dan wil je geen twee jonge rijders in een moeilijke auto zetten. Als we een betere auto zouden hebben kan je het risico al eens nemen om voor twee jonge rijders te kiezen.”

Verwacht wordt dat er tijdens de zomerstop een doorbraak zal zijn op de transfermarkt. McLaren is al begonnen met verschillende rijders te polsen en hoopt bij de pinken te zijn.

“In deze situatie moet je proberen elke mogelijkheid open te houden en wachten tot de domino’s beginnen te vallen,” gaat Brown verder. “Je moet alles in het oog houden. We maken het ene ook niet belangrijker dan het andere. We kennen onze situatie met Stoffel en we gaan kijken welke mogelijkheden er al dan niet nog zullen zijn.”

“De realiteit is dat we twee zitjes beschikbaar hebben en het is onze job om die zo goed mogelijk op te vullen. Om daarin te slagen moet je met verschillende rijders praten,” besluit Brown.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:35:”vandoorne_mclaren_blik_headline.jpg”;}
McLaren racing-CEO Zak Brown heeft bevestigd dat het racezitje van Stoffel Vandoorne ter discussie staat.
Foto: McLaren

Koop nu jouw F1-merchandise met een mooie korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner bol3daagse 2022bol3daagse 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner bol3daagse 2022bol3daagse 2022