Mclaren lag bijna uit het WK

F1-baas Bernie Ecclestone zei dat de World Motor Sport Council een uitsluiting van het WK voor 2 jaar ernstig overwoog tijdens de beraadslaging over de strafmaat.

Autosport.com meldde donderdagnamiddag dat Mclaren voor 2 jaar uitgesloten zou worden van het WK. Al snel bleek dat dit maar een van de mogelijke straffen was. Ecclestone zei aan de BBC dat deze serieus overwogen werd, maar dat hij samen met anderen heeft geijverd voor een lichtere straf.
“De uitsluiting van Mclaren was heel nabij, het was echt een mogelijkheid. Enkelen onder ons hebben gevochten en geijverd voor een boete.” zei Bernie.

Voor Bernie zou een uitsluiting een ramp zijn voor zijn broekzak. Het verlies van een topteam, het verlies van de nieuwe ster aan het firmament, Lewis Hamilton… Omgerekend in euroÂ’s zou het verlies aan kijkers, bezoekers, merchandising… enorm zijn. Het zou jaren duren eer de sport zoÂ’n beslissing te boven zou komen.
Bernie ijverde dus voor een uitsluiting van het constructeuskampioenschap dit jaar en een boete. Hiermee bleef het allerbelangrijkste ongehavend: het wk van de piloten. Max Mosley had er zelf al voor gezorgd, al dan niet onder druk van Ecclestone, dat de piloten in ruil voor informatie immuniteit kregen in de hoorzitting. De Ferrari-clan binnen de WMSC en Max Mosley hadden misschien liever een uitsluiting gezien, maar Bernie en zijn politiek haalde de bovenhand.

Bernie zei wel dat men voortaan even streng zal optreden in verband met industriële spionage. “De F1 is nu terug open omdat de dreiging [van een straf] er nu echt is, als teams mekaar helpen. Het maakt niet uit of het om een topteam gaat of niet.”

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023