Mercedes: “Budgetplafond vormt nu al een grote uitdaging voor ons”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

De ingrijpende reglementswijzigingen mogen dan wel uitgesteld zijn naar 2022, het budgetplafond van 145 miljoen dollar is wel in 2021 ingegaan. Dat vormt volgens Mercedes meteen een grote uitdaging.

Mercedes was immers één van de teams met de grootste budgetten. Maar vanaf 2021 is het voor iedereen gelijk en treed er een budgetplafond in werking. 

Voor teams zoals Mercedes betekent dat veel minder uitgeven en bekijken hoe de dingen goedkoper aangepakt kunnen worden. Dit alles uitreraard zonder aan kwaliteit en betrouwbaarheid in te boeten.

“2021 is een zeer belangrijk jaar voor de sport,” aldus James Allison, technisch directeur bij Mercedes, in een video van het team.

“Verschillende nieuwe regels treden in werking die de budgetten van de topteams beperken tot die van de teams in de middenmoot. We beschikken nu in de strijd om de wereldtitel eigenlijk allemaal over dezelfde financiële middelen. Binnen Mercedes is dat een opmerkelijke wijziging want we zijn één van de grotere F1-teams.”

Het feit dat Mercedes plots veel minder budget kan spenderen zorgt ervoor dat er binnen het F1-team is gekeken hoe bepaalde processen op financieel vlak verder geoptimaliseerd konden worden. Er zal in de fabrieken in Brackley en Brixworth anders gewerkt worden.

“We hebben moeten bekijken hoe we met minder financiële middelen onze strijd voor de titel zullen organiseren. Het is een enorme uitdaging want het gaat veel verder dan het bouwen van de wagen alleen.”

“Het betekent dat we moeten uitzoeken hoe we onderdelen kunnen bouwen die veel langer op de wagen kunnen zitten, die goedkoper zijn en tegelijkertijd toch hetzelfde prestatieniveau kunnen handhaven zoals voordien. Dit terwijl ons volledig budget aanzienlijk lager is.”