Mika Hakkinen: “Ferrari staat altijd onder extra druk, het is een nationaal team”

Ferrari
Ferrari

Bij Ferrari is de druk altijd immens om te presteren, zeker nu de voorzitter van het legendarische merk, John Elkann, heeft laten weten dat de Scuderia te veel fouten maakt en dat het beter moet. 

In een seizoen dat voorspoedig begonnen was voor Ferrari bevinden ze zich momenteel in een quasi kansloze positie om nog een gooi te doen naar de wereldtitel. Max Verstappen wist de achterstand die hij in het begin van het seizoen had opgelopen gaandeweg om te buigen naar een ondertussen riante voorsprong.

Dat is uiteraard de grootste verdienste van Max Verstappen en Red Bull die op een enorm hoog niveau presteren maar er moet bij Ferrari ook in eigen boezem gekeken worden. Een aantal tactische blunders, of op zijn minst vreemde keuzes, hebben er ook toe bijgedragen dat het Italiaanse team de voeling met Red Bull verloren is. Dat is ook John Elkann niet ontgaan en in ‘Gazzetta dello Sport’ voert hij de druk op het team nog wat op door te stellen dat het beter moet.

Tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen vertelt in zijn column voor ‘Unibet’ dat Elkann, ondanks dat hij ook gezegd heeft dat hij Binotto nog steeds vertrouwt, de druk op de teambaas van de Scuderia zo vergroot.

“Er is bij Ferrari altijd veel druk geweest, en dat is iets specifiek voor hen,” aldus Hakkinen.

“Natuurlijk voelden we ook bij McLaren de druk om te winnen, ons best te doen en niet tevreden te zijn als we niet wonnen, maar Ferrari heeft altijd de extra druk gehad om een soort nationaal team te zijn.”

“Er is altijd het gevoel van extra druk, en dat kan niet makkelijk zijn voor het management of de rijders, die hard moeten blijven werken, samen moeten pushen en ervoor moeten zorgen dat ze elkaar niet de schuld gaan geven als het misgaat.”

“Het is interessant om de opmerkingen van de Ferrari-voorzitter te zien, vooral in het openbaar, want dat geeft nog meer druk op het team.”

“Ik denk dat dit seizoen moeilijk is geweest omdat zij begonnen met een snelle auto, racezeges en veel vertrouwen, maar Red Bull heeft zo efficiënt geopereerd, zo weinig fouten gemaakt en de auto verbeterd.”