Mogelijke wijzigingen aan sprintformat onthuld: “Momenteel is het te verwarrend voor de fans”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Het sprintformat heeft dit jaar tegenover vorig jaar al enkele wijzigingen ondergaan, het is nu een losstaand event op zaterdag met een shootout-kwalificatie die de startgrid voor de sprintrace bepaald die later op zaterdag volgt. F1-teambazen zijn het er nu over eens dat het nog niet op punt staat en dat het vernieuwd moet worden om verbeteringen door te voeren.

Er worden momenteel verschillende ideeën overwogen. Dit gaat van het omzetten van de zaterdagen naar een op zichzelf staand sprintkampioenschap, de introductie van een omgekeerde startgrid of het toekennen van een grote geldprijs voor de sprintwinnaars.

Volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff werd tijdens gesprekken met F1-president Stefano Domenicali een voorstel geopperd om de sprint shootout naar vrijdag te verplaatsen, waarbij de sprintrace op zaterdagochtend wordt verreden en de kwalificatie voor de Grand Prix van zondag naar later op de middag wordt uitgesteld.

“We hebben er al met Stefano Domenicali over gesproken”, vertelt Toto Wolff aan Sky Sports dit weekend in Brazilië. “Het idee is dat het voor minder verwarring zou zorgen. We moeten de benoeming dan misschien wijzigen naar sprintkwalificatie en GP-kwalificatie. Ik ben er niet zo een fan van hoe het nu loopt, maar als ze logisch zijn vanuit het standpunt van de toeschouwers moeten we het gewoon doen.”

Aston Martin perfomance director Tom McCullough geeft er ook zijn visie over: “Vanuit technisch oogpunt geeft het ons hoofdpijn. Na slechts één oefensessie gaat de wagen al in parc fermé-condities en daarmee moeten we het doen voor de rest van het weekend. Vanuit commercieel oogpunt en vanuit de kant van de fans denk ik wel dat het spannend kan zijn.”

“Het is echter op dit moment nog wat te ingewikkeld voor de normale fan”, aldus McCullough. “Mijn vader is een doorgewinterde en fervente F1-fan, zelfs hij vindt het verwarrend hoe het nu loopt. Het is dus onze taak om het eenvoudiger te maken, maar toch de spanning van twee races te behouden.”

Ferrari-sportdirecteur Diego Loverno benadrukt dat er nog geen definitief voorstel op tafel ligt.

“Het sprintweekend heeft zeker voordelen, met meer competitieve sessies kan je meer interesse wekken. Als de F1 en de FIA het format hebben bepaald is het aan ons de teams om dit zo goed mogelijk uit te voeren. Het blijft behoorlijk lastig nu, we zullen zeker ook moeten samenwerken met alle teams.”

“Dat is het uiteindelijke doel, om het zo goed als mogelijk te maken voor de fans.”

Geschreven door Vincent Bogaerts

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023