Natuurbeschermers: “Tijdelijke tribunes Circuit Zandvoort zorgen voor enorme schade”

In Nederland is er opnieuw commotie ontstaan over de verbouwingen die aan het Circuit Zandvoort hebben plaatsgevonden. Deze keer hebben natuurbeschermers felle kritiek op de tijdelijke tribunes rond het circuit van Zandvoort.
image
Op dronebeelden van het Circuit Zandvoort zijn asfaltstroken te zien waarop normaal gesproken tijdelijke tribunes gebouwd zouden worden. Die tribunes staan er nog niet omdat de race voorlopig ook niet doorgaat maar in de vergunning voor de ’tijdelijke tribunes’ zou staan dat het gebied na de race opnieuw aan de natuur moet gegeven worden.

Net dat is volgens ‘Stichting Natuurbelang’ niet meer mogelijk omdat het asfalt kankerverwekkende PAK’s bevat. Die worden tijdens de regen uitgespoeld en zo komen ze in de natuur terecht. Zelfs wanneer men het asfalt na iedere race opnieuw zou verwijderen dan is de zandlaag eronder ernstig verontreinigd.

‘Trouw’ bericht dat volgens de natuurbeschermers door het storten van het asfalt er sowieso een zwaar vervuilende substantie wordt neergelegd die een inbreuk vormt op de vergunning. De zandlaag wordt ernstig beschadigd en alle begroeiing is weg, wat dan weer een bedreiging is voor de zandhagedis die in het gebied van het Circuit Zandvoort leeft.

De natuurbeschermers hebben dan ook aan de provincie Noord-Holland gevraagd om onmiddellijk op te treden en de asfaltlaag te laten verwijderen. Die zou echter eerst de argumentatie voor het storten van de asfaltlaag willen afwachten maar volgens de natuurbeschermers is dat niet nodig omdat het Circuit Zandvoort sowieso de vergunning heeft overtreden.

Voorlopig nog steeds geen F1-race in Nederland maar de strijd tussen milieuactivisten en het Circuit Zandvoort blijft dus duidelijk wel aanhouden.

Op onderstaande video zie je de asfaltstrook vanaf 0:40

a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner