Newey kan levensverhaal Senna emotioneel niet aan

Adrian Newey omschreef de dood van Ayrton Senna onlangs nogmaals als de meest verschrikkelijke gebeurtenis uit de geschiedenis van de sport. Een zwarte dag die invloed had op de verdere carrière van Newey.
De dood van wijlen Ayrton Senna zal waarschijnlijk in het geheugen van elke autosportliefhebber zijn blijven steken. De wereld van de Formule 1 stond op die bewuste zondag zowat helemaal stil. Senna ging op een onverklaarbare wijze van de baan en liet daarbij het leven. De dag voorheen liet Roland Ratzenberger ook al het leven op het circuit van San Marino. Senna had naar verluidt een Oostenrijkse vlag aan boord om bij overwinning zijn eer aan Ratzenberger te bewijzen. Het ongeval van Senna zelf zorgde uiteraard voor veel vraagtekens.

Als drievoudig kampioen ging hij zonder enige reden en in rechte lijn van het circuit en crashte hij zijn wagen zijdelings in de betonnen muur. Als een katapult spinde de wagen meermaals tot hij weer op meerdere meters van die muur tot stilstand kwam. Senna werd snel overgebracht naar het ziekenhuis maar ook reanimatie mocht niet meer baten. Senna racete voor het inmiddels legendarische Williams alwaar hij vertrouwen wilde winnen in zijn eerste seizoen. Niemand minder dan Adrian Newey was er op dat ogenblik designer. Ook hij moest dus op zoek naar alle mogelijke verklaringen voor het dodelijke ongeval van één der grootste rijders uit de geschiedenis van de sport.

“Het weinige haar dat ik nog had zijn er destijds uitgevallen. Het incident veranderde mij enorm. Het was een verschrikkelijke dag. We vroegen ons zelfs af of we nog wel zouden blijven deelnemen aan de racerij. Wilden we nog langer aan een sport deelnemen waarbij mensen sterven in hetgeen wij ontwikkelen? De oorzaak van zijn ongeval was dan ook nog eens een mechanisch probleem dat misschien zelfs slecht ontwikkeld werd. Het werd een rechtszaak die heel wat zenuwachtige momenten opleverde.”

“Het deed me niet overwegen om er helemaal mee te stoppen. Je blijft met vragen zitten, vragen die je zelf wil beantwoorden. Het hele team had het er enorm moeilijk mee destijds. Ik herinner me zelfs dat medewerkers op maandag in Senna’s data gingen neuzen om er verklaringen te vinden. Het waren echt zwarte dagen voor ons. Neen, zwarte weken waren het. Nu de nieuwe film zal uitkomen ken ik even opnieuw een zwak moment. Ik denk niet dan ik het zal aankunnen om hen werkelijk te gaan bekijken”, aldus Adrian Newey.
a:1:{s:9:”file_name”;s:35:”GEPA_full_9350_GEPA-08051199033.jpg”;}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print