“Nieuwe Formule 2-wagens moeten meer op F1-bolides lijken en beter zijn voor vrouwen”

Formule 2
Formule 2

De Formule 2 wil er voor zorgen dat haar volgend chassis beter geschikt is voor vrouwelijke racepiloten. Daarnaast wil het ook dat de nieuwe generatie wagens meer op de F1-bolides lijkt.

Al bijzonder lang geldt de Formule 2 als opstapklasse naar de Formule 1. In 2024 wil de Formule 2 een nieuw chassis introduceren maar daaraan zijn enkele vereisten die de overstap naar de Formule 1 alsook de deelname van vrouwelijke racepiloten moet vergemakkelijken.

“We werken erg nauw samen met de FIA,” aldus Formule 2 CEO Bruno Michel over de volgende generatie F2-bolides en die voor de Formule 3 in 2026.

“Het is uiteraard iets waarnaar we kijken,” benadrukte hij vervolgens ook de wens om de wagens meer geschikt te maken voor vrouwelijke racepiloten. Er zijn immers fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen en eerder liet W Series-kampioene Jamie Chadwick al verstaan dat er bezorgdheden zijn wat betreft het sturen.

“We zullen zien wat noodzakelijk is voor de nieuwe wagen. We weten dat het geen probleem mag zijn voor vrouwelijke racepiloten. Daar draait het idee volledig rond.”

“Maar langs de andere kant willen we ook geen wagen die ‘complex-vrij’ is. Het is altijd iets, het is erg tricky. We zullen echter de juiste beslissing nemen. Zoals ik zei, we zullen de beslissing samen met de FIA nemen.”

Volgens de F2-baas moet er echter ook voor gezorgd worden dat de nieuwe generatie F2-bolides meer op de huidige generatie F1-bolides lijkt, zonder tegelijkertijd een fortuin te kosten.

“We moeten een wagen maken die geen fortuin kost,” aldus Bruno Michel. “We moeten er echter ook voor zorgen dat we de teams niet ‘vermoorden’ door hen een wagen te laten kopen die zoveel meer kost dan wat ze in het verleden eraan uitgaven.”

“We moeten erg goed opletten daarvoor. Niet alleen wat de wagen zelf betreft maar ook wat de reserveonderdelen betreft die ze gedurende de levenscyclus van een wagen moeten kopen.”

De nieuwe wagen zal alvast een serieuze stap vooruit zijn, zeker gezien er al jarenlang met de huidige generatie wagens wordt gereden.

“Omwille van economische redenen hebben we deze wagen gedurende zo’n zes jaar doorontwikkeld, het is een gedateerde wagen,” vertelt de F2-baas.”

“We moeten nu een nieuwe wagen bouwen die meer op een F1-bolide lijkt. De wagen die we nu hebben is wat het uitzicht betreft erg verschillend van een F1-bolide.”