“Niki Lauda is door het oog van de naald gekropen”

Tweeënveertig jaar na zijn vreselijke crash op de Nürburgring is Niki Lauda weer door het oog van de naald gekropen. Zijn dokters leggen uit waarom het tot een longtransplantatie moest komen voor de Oostenrijker.


Op dit moment revalideert Niki Lauda in een Weens ziekenhuis van een longtransplantatie en de behandelende artsen leggen uit waarom de plotse gezondheidsproblemen van de drievoudige wereldkampioen er voor zorgden dat hij de dood weer in de ogen keek.

“Mr Lauda leed aan een zogenaamde hemorragische alveolitis,” aldus Marko Idzko, het hoofd van de pulmonologische afdeling van het ziekenhuis in Wenen. “Dat is een ontsteking van de longblaasjes en dat gaat gepaard met bloedingen in het longweefsel en de luchtwegen.”

De ziekte van Lauda werd meteen behandeld met een immunosuppressieve therapie en zijn gezondheidstoestand verbeterde onmiddellijk. Meteen daarna kreeg de Oostenrijker echter een acute longinfectie die ervoor zorgde dat immuuncellen van zijn bloed in de longen terechtkwamen die het longweefsel aanvielen.

“Dat leidt uiteindelijk tot de vernietiging en het verlies van functioneel longweefsel wat tot gevolg heeft dat de patiënt niet meer in staat is om genoeg zuurstof op te nemen via zijn longen,” voegt Idzko er nog aan toe.

Door het feit dat Lauda’s ademhalingsstelsel te zwak werd was het noodzakelijk om hem machinaal te beademen.

“Helaas, na tien dagen op intensieve zorgen is de situatie geëscaleerd, we moesten overgaan tot beademing via een mechanische long,” aldus cardioloog Gottfried Heinz.

Zonder een longtransplantatie zou Lauda een paar dagen later gestorven zijn. De Oostenrijker kreeg een hoge LAS toegekend, dat is een soort schaal die bepaald hoe dringend de behoefte aan een transplantaatlong is.

“We veronderstelden dat we een passend orgaan zouden krijgen binnen een paar dagen tijd,” aldus chirurg Hotzenecker. “In dit geval was de wachttijd vijf dagen.”

Het resultaat van de transplantatie was bevredigend, er waren geen afstotingsverschijnselen of andere complicaties.

“De nieuwe long is in uitstekende conditie zodat we meteen de mechanische long en de ondersteuning van de bloedsomloop konden stopzetten. De transplantaatlong heeft hun functies meteen naar behoren overgenomen,” besluit Hotzenecker.

De toestand van Lauda stemt de artsen tevreden omdat hij vierentwintig uur na de operatie alweer zelfstandig kon ademen.

“Dat is heel belangrijk voor ons en voor het hele genezingsproces,” aldus Christian Hengstenberg, hoofd van de cardiologische afdeling.

Ondanks zijn voorspoedige genezing zal Lauda door de eerdere complicaties toch nog wat langer dan de vooropgestelde twee of drie weken in het ziekenhuis moeten blijven.

Maar toch voorspellen de artsen dat Lauda weer zo goed als de oude wordt. “We verwachten dat hij zijn leven weer kan opnemen zoals voordien. De tijd zal echter uitwijzen of we ons doel zullen bereiken,” aldus Walter Klepetko, chirurg die de transplantatie mee uitvoerde.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print