Nikita Mazepin na bestraffing door stewards: “Dit bewijst dat ‘gentlemen’s agreement’ niet werkt in de F1”

Haas F1 team
Haas F1 team

Tijdens de kwalificatie voor de GP van Spanje hinderde Nikita Mazepin volgens de stewards Lando Norris in die mate dat hij daarvoor werd bestraft. Volgens de Russische Haas-rijder bewijst dit dat het veelbesproken ‘herenakkoord’ of ‘gentlemen’s agreement’ niet werkt.

“Als ik me niet vergis vroeg er iemand iets over het gentlemen’s akkoord in de laatste bocht in Bahrein,” aldus Mazepin. “Ik denk dat dit voorbeeld is dat dit niet werkt in de Formule 1.”

“Ik probeerde echt om me eraan te houden sinds ik ervan hoorde. Het is erg moeilijk wanneer twee wagens je in de laatste bocht inhalen, waar het zeer traag en smal is. Met wagens van vijfenhalve meter kan je daar niet een derde wagen positioneren terwijl er ondertussen een vierde wagen tegen hoge snelheid nadert.”

“Ik had dan ook niet het gevoel dat ik als derde wagen kon aansluiten want dat zou betekenen dat de achterkant van mijn wagen zich nog op de racelijn zou bevinden. De enige optie was wat ik deed. Jammer genoeg kwam alles bij elkaar.”

“Ik ben niet boos omdat ik, op proberen verdwijnen na, niet echt veel kon doen en dat kon helaas niet.”