Opinie: Waarom de huidige situatie bij McLaren een zegen is voor Stoffel Vandoorne

Zelden werd een nieuw Formule 1 seizoen zo gehypet als dit seizoen, de nieuwe generatie auto’s produceren zo’n 35% meer neerwaartse druk en zien er agressiever uit. Het doel van deze verandering, de F1 opnieuw sneller, stoerder en aantrekkelijker maken. Maar voor ons Belgen was er nog een reden om naar het nieuwe seizoen uit te kijken, Stoffel Vandoorne.

De Rumbekenaar is de eerste Vlaming in de F1 sinds Thierrry Boutsen er mee ophield in 1993. Tussendoor was er wel nog Jerome D’ambrosio die in 2011 voor Virgin reed, maar dit was een staartteam terwijl Stoffel voor het legendarische McLaren mag rijden.

In de F1-wereld geniet Vandoorne een groot aanzien onder de teambazen en kenners, hij werd immers vice-kampioen in z’n eerste seizoen GP2 en blies de concurrentie weg in het daaropvolgende seizoen om overtuigend de wereldtitel te veroveren.

Ook toen hij inviel voor Alonso in Bahrein vorig jaar, en hij meteen Button achter zich hield in de kwalificaties, gooide hij grote ogen. Tijdens de race maakte hij ook indruk door tijdens zijn F1-debuut meteen het eerste punt voor McLaren in 2016 te scoren. Daarna mocht hij opnieuw naar de wachtkamer en werd hij in alle stilte klaargestoomd voor zijn eerste volledige seizoen in 2017. Zelden was een ‘rookie’ zo goed voorbereid op de Formule 1.

Wintertests
Tijdens de eerste wintertest werd helaas pijnlijk duidelijk dat McLaren een groot probleem had. De nieuwe Honda-motor bleek bijzonder onbetrouwbaar en was bovendien niet competitief ten opzichte van de motor van Mercedes, Ferrari en Renault. Deze problemen zorgden ervoor dat er nauwelijks kon getest worden met deze motor en waardoor McLaren ook weinig informatie kon verzamelen over haar nieuw chassis.

McLaren zat in een diepe crisis, want er werd openlijk geflirt met Mercedes over het gebruik van haar motoren in de toekomst. Er volgt een enorme mediastorm en de problemen van Honda en McLaren verdrijven alle andere F1-verhalen.

Australië
In Australië krijgt Vandoorne te horen dat Alonso een nieuwe voorvleugel krijgt die 0,3 seconde tijdswinst moet opleveren, helaas heeft het team maar één exemplaar ter beschikking en moet Vandoorne het stellen met de oude versie. De vrije trainingen lopen niet naar wens voor Vandoorne, hij krijgt opnieuw te kampen met een onbetrouwbare wagen en staat meer in de garage dan op het circuit. Dit heeft zware gevolgen voor de kwalificaties, want Vandoorne is op zaterdag zomaar eventjes 1,4 seconde langzamer dan Alonso. Een immens verschil in de Formule 1.

In de race krijgt Vandoorne opnieuw te kampen met problemen waardoor hij enorm veel tijd verliest, maar hij maakt ook kleine remfoutjes die andere debutanten niet maken. Hij finisht de race weliswaar wel op een dertiende en laatste plaats. Dit mag toch een succes worden genoemd voor McLaren, dat tijdens de tests maximaal elf rondjes aan een stuk kon rijden.

China
In China moest Vandoorne bewijzen dat Australië een éénmalige vormdip was, maar de weergoden zaten hem niet mee. Door de dichte mist werd de tweede vrije training afgelast waardoor Stoffel opnieuw heel weinig track time had om zich op de kwalificaties en race voor te bereiden. Dit geldt uiteraard voor alle rijders.

Op zaterdag loopt het opnieuw niet naar wens, Vandoorne is opnieuw 0,7 seconde trager dan Alonso en komt zelfs niet in het stuk voor op zondag. Hij rijdt een zeer behoedzame eerste ronde en kan geen indruk maken totdat hij met pech moet opgeven.

Mediastorm
Er zijn uiteraard heel wat excuses die Stoffel kan aanhalen voor z’n teleurstellend begin en hij mist ervaring in de wagen. Maar hij maakt ook kleine foutjes en het verschil met Alonso is op dit moment veel te groot.

Door de mediastorm die is ontstaan door de problemen met de Honda-motor, verdwijnen deze competitieve prestaties van Vandoorne een beetje naar het achterplan. Het vergrootglas ligt meer op de Honda-motor dan op Stoffel Vandoorne. Hij komt daardoor in de internationale pers nog niet echt onder vuur te liggen voor z’n lauwe optredens. Laat ons hopen dat hij in Bahrein een probleemloze vrijdag kent en dat hij zijn niveau kan opkrikken of het zou zomaar eventjes zijn eerste en enige F1-seizoen kunnen worden.

Geschreven door Klaas Backers
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en koop bij Bol.com via onderstaande banner Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print