Opinie: Zo veel moeite, Renault?

Het moet toegegeven, motorleverancier Renault doet de laatste weken wel erg veel moeite om de problemen te verstoppen, niet?
image
De aanwezige Renault-teams, zijnde Red Bull, Toro Rosso en Caterham, reden alles bij elkaar zo’n schamele 151 rondjes tijdens de eerste wintertest van 2014 in Jerez. Dit staat in schril contrast met de Mercedes-teams, die zo’n 875 rondjes afwerkten. Er moet wel bijvermeld worden dat Lotus, dat ook met Renault rijdt, de eerste wintertest oversloeg. De teams met een Ferrari-blok achterin maakten zo’n 444 ronden compleet.

Sinds het fiasco van Jerez kwamen er wekelijks berichten naar buiten uit het Renault-kamp, om te melden dat het de problemen had opgelost. Het leek er ook even op dat die problemen van de baan waren, want bij een filmdag kon het team van Lotus zonder incidenten honderd kilometer afleggen. Tijdens een filmdag van Toro Rosso waren de problemen echter terug, waardoor het gerucht over een motorencrisis bij Renault opnieuw werd versterkt.

De vraag die we ons stilaan mogen stellen bij alle berichten over een klare hemel bij de Franse motorenbouwer is: “Doen ze bij Renault nu niet wat heel veel moeite om de problemen te verstoppen?”

Door de nieuwe technische reglementen die vanaf dit jaar van kracht worden, kunnen de motorleverancier het zich immers niet permitteren om een te grote achterstand te kweken. Met de terugkeer van Honda in 2014 zullen er opnieuw vier verschillende motorenleveranciers in de Formule 1 actief zijn, wat een ruime keuze betekent voor de elf teams op de grid. Het wordt dus voor elke leverancier zaak om alles zo goed mogelijk voor elkaar te hebben, om hun klanten weten te behouden. Vooral Renault heeft hierbij veel te verliezen, want zij hebben viervoudig wereldkampioen Red Bull in hun rangen. Indien Red Bull tijdens het nieuwe V6-tijdperk opnieuw voor de titels wil gaan, zal Renault dus stevig aan het werk moeten.

De volgende wintertest in Bahrein start volgende woensdag 19 februari, maar 28 februari is D-day voor alle motorleveranciers, want op die dag worden de motorspecificaties immers bevroren voor de rest van het seizoen. Er is echter een zijregel die bepaalt dat verschillende onderdelen tijdens het seizoen nog mogen vervangen worden. Daarbij herinneren we ons nog de problemen met de dynamo die de Renault-teams kenden in 2012. Deze werd uiteindelijk toch reglementair vervangen.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}