Overzicht: reglementswijzigingen 2016

De World Motor Sport Council keurde gisteren niet alleen een nieuwe voorlopige F1-kalender goed, maar ook enkele reglementswijzigingen voor het F1-seizoen 2016.

Vanaf volgend seizoen zal er met een nieuw uitlaatsysteem gereden worden zodat de F1-bolides opnieuw meer geluid maken, maar daarnaast zijn er ook nog heel wat andere kleine en grote wijzigingen. Hieronder een overzicht.

– De wagens moeten nu ook tijdens alle officiële tests voldoen aan de cockpit- en de veiligheidvereisten.
– Er zal ook strenger toegekeken worden op het respecteren van de zogenaamde ’track limits’. Een rijder moet alles in het werk stellen om ten allen tijde de limieten van het circuit te respecteren en mag de baan niet verlaten zonder een ‘goede’ reden. De bestraffingen zullen echter nog steeds vooral bepaald worden door het feit of een rijder al dan niet een voordeel heeft gehaald uit het verlaten van het circuit.
– Ook het voorstel van de F1-commissie met betrekking tot het reglement rond het wisselen van de power unit en versnellingsbak is aanvaard. Daarbij zal een wissel voor de kwalificatie bestraft worden volgens het moment van de wissel. Voor een wissel na de kwalificatie zal het team de voorkeur genieten dat als eerste aan de technisch afgevaardigde liet weten dat er een wissel zou plaatsvinden. Deze maatregel moet zogenaamde ‘strategische’ wissels strenger bestraffen. Nu is het immers mogelijk dat er bij een rijder een wissel wordt uitgevoerd omdat men weet dat men geen plaatsen moet inboeten omwille van andere wissels.
– Een rijder die er voor zorgt dat een start dient afgebroken te worden zal vanuit de pitlane moeten starten, ook al kan hij toch aan de extra formatieronde deelnemen. Dezelfde maatregel geldt ook wanneer er een herstart zou plaatsvinden nadat de race onderbroken werd en alle wagens in de pitlane verzameld werden.
– On board camera’s op zogenaamde aparte ‘steuntjes’ zijn vanaf volgend seizoen verboden. De camera’s zullen net als vroeger rechtstreeks op het chassis bevestigd moeten worden.


a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}