Presteert Lewis Hamilton beter door een slaapschema van de NASA?

Lewis Hamilton heeft in samenwerking met de NASA een slaapschema ontwikkeld, dat onder andere jetlags moet verminderen en zijn prestaties moet bevorderen.

Mercedes heeft hiervoor de hulp ingeroepen van F1 fitness goeroe dr. Aki Hintsa en Harvard professor Steven Lockley, die bekend is als de beste neurowetenschapper op het vlak van slaap. Hintsa werkt al samen met Hamilton sinds hij voor McLaren reed. Ook toen werkte hij aan plannen tegen jetlags voor de rijder.

De PR van Hamilton stuurt informatie over zijn vluchten door naar professor Lockley, zodat hij het persoonlijk slaapschema van de piloot kan opstellen. Op die manier kan hij zich perfect aanpassen aan de verschillende tijdzones.

“Een jetlag is normaal nooit een probleem. Mijn lichaam weet waarschijnlijk nooit waar het zich bevindt. Het heeft dan ook als functie om je zo snel mogelijk aan een tijdzone aan te passen en gezond te blijven. Meestal slaap ik tijdens een vlucht, maar er zijn ook specifieke dingen die specialisten mij via mijn trainer opleggen,” zegt Hamilton.

Dr. Luke Bennet, een directeur bij Hintsa, die instaat voor sportieve en medische prestaties, zegt dat ze de slaapcyclus van Hamilton manipuleren. In het schema kan hij terugvinden wanneer hij moet gaan slapen, opstaan en zijn zonnebril moet dragen, maar ook de tijden wanneer hij zijn pil met het synthetische hormoon ‘melatonine’ moet innemen. Dit hormoon zorgt voor de slaapcyclus.

“We kunnen donkere en lichte periodes manipuleren, met als doel de rijder sneller te laten aanpassen aan nieuwe tijdzones. Bovendien nemen veel piloten Melatonine in, om hun lichaam te laten weten wanneer het middernacht is op een bepaalde plaats.”

“Om een goed plan op te stellen, werken we op lange termijn samen met professor Lockley en de NASA. Het is immers ook een programma voor astronauten. Ze hebben het bij Mercedes ook toegepast op de arbeiders, die werken in Engeland maar ook de hele wereld mee afreizen. Zij zeggen dat het betere resultaten met zich meebrengt. Hierdoor liggen ze voor op andere teams,” sluit Bennet af.

Geschreven door Anouck Jaspers
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}