Preview: GP van Europa

Na vorig weekend nog een spannende race te hebben gezien in Canada, staat er dit weekend opnieuw een F1-race gepland. De GP van Europa komt terug op de kalender met een nieuw circuit in een (voor de Formule 1) nieuw land: het Baku City Circuit in Azerbeidzjan.

Het Baku City Circuit is iets meer dan zes kilometer lang en is een stratencircuit. Het circuit loopt langs het water en gaat ook langs de oude stad van Bakoe. In het middelste gedeelte van het circuit is downforce van groot belang, maar in sector 1 en 3 is dan weer topsnelheid en motorvermogen cruciaal. Er zijn opnieuw twee DRS-zones op het circuit.

image

De derde sector lijkt erg snel te zijn. De laatste 2,2 kilometer telt nog vijf mochten, maar die zouden volgas moeten genomen worden. De rijders zijn in ieder geval niet enthousiast over het lange rechte stuk: “Makkelijk! Ik denk dat ik mijn krant meeneem in de cockpit”, zegt Rosberg.

Ook bij Red Bull zijn ze niet te spreken over het lange rechte stuk. Dokter Helmut Marko liet al verstaan dat zijn Red Bull wagens zo’n 1,2 seconden zullen verliezen ten opzichten van Mercedes.

Het valt nog af te wachten als we een spannende race zullen te zien krijgen. Charlie Whiting verklaarde reeds dat dit circuit een snelle variant is van het circuit in Singapore.

Eén opmerkelijk iets aan het circuit is dat in het oude gedeelde van de stad, het circuit erg small is. Het is maar 7,6 meter wijd op dat stuk. Dit in tegenstelling tot de lange rechte stukken, waar het circuit dan weer erg breed is. Lewis Hamilton vergeleek het al met een snelweg.

Het circuit is nieuw, dus alle rijders starten vanaf nul en moeten de baan verkennen. Er wordt opnieuw uitgekeken als Ferrari of Red Bull het Mercedes moeilijk kan maken. Maar we mogen ook de andere teams met een Mercedes krachtbron niet uit het oog verliezen. Kijk maar naar vorig weekend in Canada, toen er een Williams op het podium stond.

Pirelli kiest voor de volgende banden voor dit weekend: mediums, softs, supersofts.

Er wordt warm weer voorspeld voor de GP van Europa in Azerbeidzjan. Het hele weekend lang wordt het dertig graden of meer met op zondag het meeste uren zon. De kans op neerslag is niet bestaande volgens de voorspellingen.

Tijdsschema GP van Europa:
– vrijdag 17 juni 11:00 – 12:30: eerste vrije training
– vrijdag 17 juni 15:00 – 16:30: tweede vrije training
– zaterdag 18 juni 12:00 – 13:00: derde vrije training
– zaterdag 18 juni 15:00 – 16:00: kwalificatie
– zondag 19 juni 15:00: race
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:25:”azerbeidzjan_headline.jpg”;}
Na vorig weekend nog een spannende race te hebben gezien in Canada, staat er dit weekend opnieuw een F1-race gepland: De GP van Europa in Azerbeidzjan.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print