Preview: GP van Hongarije

Na een weergaloze, incidentrijke GP van Duitsland, trekken de teams meteen naar het oosten naar Boedapest voor de GP van Hongarije, de twaalfde race, vlak voor de zomerpauze.


De GP van Duitsland zal lang in ons geheugen blijven hangen, een race waar te veel dingen gebeurden om allemaal op te noemen: Leclerc in de muur, beide Mercedessen in de muur, een Toro Rosso op het podium en uiteindelijke wint: Max Verstappen. Veel verandert er echter niet in de kampioenschappen. Ook al eindigde Lewis Hamilton slechts negende, toch kon hij zijn voorsprong in het WK vergroten, aangezien Valtteri Bottas de eindstreep niet zag. Hij staat nu 41 punten voor op zijn teamgenoot. Max Verstappen maakte de grootste sprong en weet het gaat naar Bottas te verkleinen tot 22 punten. Bij de constructeurs bleef de schade voor Mercedes ook beperkt. Hun voorsprong op eerste achtervolger Ferrari is nu 148 punten, terwijl Red Bull Racing – na hun tweede overwinning – nu 44 punten achterstand heeft op de Scuderia.

De laatste GP voordat de sport z’n traditionele zomerslaap ingaat zorgt voor een heel specifieke uitdaging voor teams en rijders. De GP van Hongarije wordt vaak het ‘Monaco zonder muren’ genoemd, een permanent circuit dat meer weg geeft van een stratencircuit.

Het circuit wordt gekenmerkt door opeenvolgingen van trage en medium-snelle bochten, met één lang recht stuk als de ideale inhaalmogelijkheid. De vele veranderingen in richting is dan ook een goede test voor de balans en het evenwicht van de wagen. Door de nood aan aerodynamische stabiliteit zullen we dan ook veel downforce zien bij de teams.

Daarnaast is mechanische grip erg belangrijk. Van vrijdag tot zondag zal het circuit snel evolueren, aangezien het circuit verder amper gebruikt wordt. Daarnaast komt er ook veel zijdelingse kracht op de banden. Samen met de vaak hoge temperaturen in Hongarije resulteert dat in een lastig weekend voor de Pirelli’s. De bandenleverancier neemt dan ook een conservatieve weg en vervaardigt de C2, C3 en C4 bandensoorten.

Leuke weetjes:
– De GP van Hongarije staat sinds 1986 en is sindsdien niet van de kalender verdwenen.
– Lewis Hamilton is de meest succesvolle rijder in Hongarije met zes overwinningen, waaronder vorig jaar.
– Naast de Brit wonnen nog drie andere rijders deze GP: Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo.
– Het record voor meeste poleposities in Hongarije kan dit weekend evenaard worden door Lewis Hamilton. Op dit moment is Michael Schumacher alleenheerser met zeven stuks.
– Kimi Räikkönen houdt dan weer het record van meeste podiums. Uit 16 races in Hongarije stond de Fin er 9 op het podium.
– Daniil Kvyat stond vorig weekend verrassend op het podium in zijn Toro Rosso, maar dat was niet zijn eerste ervaring met het podium. Hij opende zijn rekening in 2015 in Hongarije voor Red Bull Racing, waarna hij in 2016 dat nog eens overdeed in China.
– Dertien jaar geleden maakte Robert Kubica zijn F1-debuut in Hongarije. De Pool was de vervanger voor Jacques Villeneuve bij BMW. Kubica reed meteen in de punten, als zevende, maar werd later gediskwalificeerd omdat zijn wagen onder gewicht was. In 2009 vierde de Pool hier ook zijn 50ste GP-start. Dit weekend wordt zijn 88ste, z’n startnummer.

Weer:
Het wordt een wisselvallig weekend in Boedapest. Op vrijdag en zaterdag is er een reële kans op regen, vooral op zaterdag. De race op zondag lijkt wel droog te blijven. De temperaturen schieten niet de hoogte in en schommelen rond 26 graden.

Tijdsschema GP van Hongarije:
– Vrijdag 2 augustus 11:00 – 12:30: Eerste vrije training
– Vrijdag 2 augustus 15:00 – 16:30: Tweede vrije training
– Zaterdag 3 augustus 12:00 – 13:00: Derde vrije training
– Zaterdag 3 augustus 15:00 – 16:00: Kwalificatie
– Zondag 4 augustus 15:10: Race


a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:33:”hungaroring_ferrari_headline.jpeg”;}
Na een weergaloze, incidentrijke GP van Duitsland, trekken de teams meteen naar het oosten naar Boedapest voor de GP van Hongarije, de twaalfde race, vlak voor de zomerpauze.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022