Preview: GP van Singapore

Het Europese seizoen is ten einde en er staat meteen een klepper op de kalender: de Grote Prijs van Singapore. Het lange Marina Bay Street Circuit in Singapore is met zijn vele bochten erg vermoeiend voor de rijders. Verder is het ook dé mogelijkheid voor de concurrentie om Mercedes van de overwinning te houden. Vorig seizoen was deze GP namelijk de lastigste race voor Mercedes.

Sinds 2008 is de GP van Singapore niet meer weg te denken van de kalender. De nachtrace, het prachtige decor, een boeiende race en de vermoeide rijders zorgen ervoor dat de GP van Singapore erg populair is. Niet alleen de rijders krijgen het in deze warmte en hoge luchtvochtigheid hard te verduren, ook de bolides worden hard op de proef gesteld.

Als dit alles nog niet uitdagend genoeg is, is de race ook nog eens de langste op de kalender. Niet de raceafstand of de lengte van het circuit, maar de tijdsduur is het langste van allemaal. Hoewel het circuit van Singapore veel weg heeft van het stratencircuit in Monaco, wordt hier wel de volledige 305 kilometer afgewerkt. Op zondag moeten er 61 ronden afgelegd worden, mits dit alles binnen twee uur is. Langs start en finish en na bocht vijf mogen de rijders twee keer DRS gebruiken.

Hoewel vorig jaar Mercedes al het hele seizoen dominant was, hadden de Zilverpeilen het in Singapore voor het eerst echt moeilijk. Het moest toekijken hoe Ferrari en Sebastian Vettel de race wonnen. Verder stond Max Verstappen ook weer in de kijker, nadat hij zijn teamgenoot Sainz niet voorbij liet na orders van het team. Er klonk toen een overtuigende “NEE” over de radio bij de Nederlander.

Leuk om te weten is dat in de voorbijgaande acht edities slechts drie rijders de nachtrace konden winnen. Sebastian Vettel is recordhouder met vier overwinningen, terwijl Lewis Hamilton en Fernando Alonso er elk twee hebben.

De grote vraag is als Mercedes, net zoals vorig seizoen, opnieuw een dieptepunt beleeft in Singapore. Bij het team zijn ze zich er alvast van bewust dat het opnieuw een moeilijke race wordt. “Hopelijk hebben we dit jaar beter ons huiswerk gedaan dan vorig jaar. Dan zien we wel hoe het loopt”, verklaart Lewis Hamilton. Vorig jaar was Ferrari erg sterk, maar misschien kan dit jaar het downforce sterke Red Bull de overwinning binnen halen.

Verder worden er twee rijders gehuldigd. Nico Rosberg rijdt komend weekend zijn 200ste Grote Prijs. Marcus Ericcson heeft er dan alweer 50 op zijn naam staan.

Zoals verwacht neemt Pirelli de meest zachte banden mee naar Singapore. De zachte, superzachte en ultrazachte banden zullen dit weekend gebruikt worden.

Het kan dit weekend een regenachtige editie worden van de GP van Singapore. Het hele weekend lang is de kans op neerslag zo’n vijftig procent. Maar die neerslag zou vooral overdag vallen, waardoor de eerste en derde vrije training waarschijnlijk nat zullen verlopen. De andere sessie zouden wel eens droog kunnen zijn.

Tijdsschema GP van Singapore (Belgische tijd):
– Vrijdag 16 september 12:00 – 13:30: Eerste vrije training
– Vrijdag 16 september 15:30 – 17:00: Tweede vrije training
– Zaterdag 17 september 12:00 – 13:00: Derde vrije training
– Zaterdag 17 september 15:00 – 16:00: Kwalificatie
– Zondag 18 september 14:00: Race
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:30:”singapore_circuit_headline.jpg”;}
Het Europese seizoen is ten einde en er staat meteen een klepper op de kalender: de Grote Prijs van Singapore.