Race-incident of opzettelijke aanrijding?

“Nico heeft me opzettelijk aangereden.” Ik weet niet wat u ervan vindt maar voor mij is dit een wel heel geladen uitspraak van Lewis Hamilton over zijn Mercedes-teamgenoot.
a:1:{s:9:”file_name”;s:27:”hamilton_rosberg_belgie.jpg”;}
Eerst nog even schetsen wat er zondag precies gebeurde: Rosberg probeerde in de tweede ronde om (een beetje te enthousiast) buitenom Hamilton te gaan, die aan de leiding lag. Resultaat: de Duitser raakte de achterband van zijn teamgenoot waardoor die lek liep en Hamilton mocht beginnen aan een immense inhaalrace, die hij uiteindelijk vier ronden voor het einde staakte.

Het incident op zich is in mijn ogen niets spectaculairs. Aanrijdingen zoals deze komen bijna elke race voor. Rijder laat andere rijder niet voldoende plaats en ze raken elkaar. No big deal, race-incident. Waarom nu dan al die heisa? Ten eerste gaat het niet om zomaar twee rijders, het gaat om teamgenoten die hoogstwaarschijnlijk onder elkaar gaan uitmaken wie wereldkampioen wordt. Ten tweede is het pas toen Hamilton zijn mening gaf in een interview na de race dat de bom helemaal ontploft is. “Rosberg zei dat hij mij had kunnen ontwijken maar dat niet deed om een punt te maken. Hij heeft mij opzettelijk aangereden.” Straffe woorden van de Brit.

Terwijl de grote menigte fans én de Mercedes-teamleiding de schuld voor het (opzettelijke) incident bij Rosberg leggen, heb ik het toch moeilijk met het woord ‘opzettelijk’. Ik kan niet geloven dat Rosberg zijn teamgenoot expres geraakt heeft. Met zo’n aanrijdingen is het vooraf niet in te schatten wie de meeste schade zal hebben. Het kon evengoed Rosberg zijn die de race vroegtijdig had moeten staken en dan had Hamilton het podium kunnen halen. Dan zou de stand in het wereldkampioenschap er helemaal anders uitgezien hebben.

Waarom zou de Duitser dit risico nemen? “Om een punt te maken”, volgens zijn teamgenoot. Welk punt? Dat hij de WK-leider is en Hamilton niet moet denken dat hij die leiding nog gaat afstaan? Dat hij de nummer één van Mercedes is en met alles kan wegkomen, ook met zijn teamgenoot van de baan te rijden? Dat het tijd wordt dat Mercedes teamorders invoert en Hamilton Rosberg maar moest voorlaten? Iedereen mag van mij de reden kiezen die voor hen het meest realistische lijkt maar ik heb er mijn twijfels bij.

Als het toch waar zou zijn dat Rosberg gewoon een punt wou maken, dan verwacht ik een zware sanctie van de teamleiding. Dan zou de WK-leider zijn boekje duidelijk te buiten gegaan zijn en moet daarvoor zwaar bestraft worden. Als de FIA niets onderneemt, moet Mercedes hun rijder duidelijk maken dat zo acties niet kunnen. Als ze bij Mercedes zouden beslissen om Rosberg onbestraft te laten, lijkt deze heisa mij een storm in een glas water. Want als het gegaan is zoals Hamilton verklaarde, kan Mercedes niet anders dan haar rijder zwaar straffen. Zo’n acties zijn ronduit ontoelaatbaar.

Maar voorlopig geef ik de Duitser het voordeel van de twijfel. Ik ben er niet van overtuigd dat Rosberg moedwillig het contact met zijn teamgenoot opzocht. Misschien is dit naïef maar een rijder die er in de hedendaagse Formule 1 nog maar aan denkt om expres een incident met een andere wagen te veroorzaken, en dus zichzelf en andere rijders opzettelijk in gevaar brengt, hoort naar mijn mening niet thuis in de motorsport.

Geschreven door Catya Leroux

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print