Renault gaat protest tegen uitspraak Racing Point-zaak stopzetten

Het Renault F1 team heeft laten weten dat het haar beroep tegen de uitspraak in de Racing Point-zaak gaat intrekken.


Het Racing Point F1-team werd door de FIA bestraft met een puntenaftrek van 15 wk-punten en een geldboete van 400 000 euro. De renstal kreeg deze straf omdat het de brake ducts van Mercedes had gekopieerd, iets dat vanaf dit jaar niet meer mag.

Renault, dat het protest tegen het kopiëren van de brake ducts was begonnen, besloot om in beroep te gaan tegen de beslissing van de FIA omdat het vond dat de bestraffing niet zwaar genoeg was. Racing Point mocht bovendien gewoon met de brake ducts blijven rijden.

Bij Renault is men ondertussen echter van mening dat de FIA voldoende duidelijkheid heeft gecreëerd en er garanties voor de toekomst zijn. Daarom wil het nu stoppen met het protest tegen de ‘Roze Mercedes’ van Racing Point.

“Deze zaak was van vitaal belang voor de integriteit van de Formule 1, zowel wat betreft het huidige seizoen als de toekomst”, laat Renault in een mededeling weten.

“Intensief en constructief werk van de FIA, Renault en alle stakeholders van de Formule 1 heeft tot concrete vooruitgang geleid wat betreft het bewaren van de originaliteit van de sport, dit met aanpassingen aan de sportieve en technische reglementen die gepland zijn voor het F1-seizoen 2021. Die wijzigingen bevestigen de vereisten om een constructeur genoemd te kunnen worden.”

Ook Ferrari ging in beroep tegen de beslissing. Net als Renault vond het de bestraffing te licht, vooral omdat er volgens hen veel meer was gekopieerd dan enkel de brake ducts. De Racing Point F1-bolide wordt dan ook de ‘Roze Mercedes’ genoemd omdat het bijna een identieke kopie lijkt van de Mercedes F1-bolide uit 2019.

Heel de zaak draait dan ook rond de toekomst van de Formule 1 en in welke mate er onderdelen of zelfs volledige concepten van F1-bolides gekopieerd mogen worden. In tegenstelling tot Renault is Ferrari voorlopig dan ook nog niet van plan om haar beroep in te trekken. Ferrari vindt dat er nog steeds meer duidelijkheid moet komen over welke informatie teams met elkaar mogen delen.

Tot slot ging naast Renault en Ferrari echter ook Racing Point zelf in beroep. Zij vinden het niet kunnen dat ze schuldig zijn bevonden en bestraft werden. Voorlopig lijkt de zaak dan ook gewoon nog steeds voor het internationale hof van beroep van de FIA behandeld te worden.
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:49:”racingpoint_f1bolide_protest_renault_headline.png”;}
Het Renault F1 team heeft laten weten dat het haar beroep tegen de uitspraak in de Racing Point-zaak gaat intrekken.

Steun F1journaal.be en profiteer nog snel van de SOLDEN via onderstaande banner Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

GP van Hongarije: wk-stand

Door zijn derde plaats tijdens de GP van Hongarije grijpt Lewis Hamilton de leiding in het kampioenschap. Max Verstappen kijkt nu aan tegen een achterstand van zes punten

Lees verder »