Rob Smedley: “2019 was Sebastian Vettel zijn beste jaar”

Sebastian Vettel maakte vorig jaar een aantal cruciale fouten maar volgens voormalig race engineer Rob Smedley was 2019 het beste jaar van de viervoudige wereldkampioen.


Vorig jaar moest Sebastian Vettel zijn meerdere erkennen in zijn jonge teamgenoot Charles Leclerc. De jonge Monegask wist meer overwinningen te boeken, meer poles te veroveren en ten slotte wist hij ook met een vierde stek in de eindafrekening van het seizoen voor zijn ervaren teamgenoot te eindigen.

Dat is onbetwistbaar de verdienste van Leclerc maar Vettel maakte een paar cruciale fouten die je van een rijder met zijn staat van dienst niet meer zou verwachten.

Wat volgde is ondertussen wel bekend: de Scuderia verlengde kort na het seizoen het contract van Leclerc en op het einde van dit jaar scheiden de wegen van Vettel en Ferrari.

Volgens Rob Smedley, jarenlang actief als de race engineer van Felipe Massa bij Ferrari, betekent het afscheid van Vettel een groot verlies voor de sport. Dat vertelt hij in de podcast “F1 Nation” op de officiële website van de Formule 1.

“Ik denk dat hij een echt goede, fantastische rijder is,” aldus Smedley. “Ik denk ook dat 2019 zijn beste jaar was.”

“Op de een of andere manier heeft iedereen hem een beetje afgeschreven en tegen het einde van het jaar zagen we een Vettel die het een beetje opgegeven had. Ik denk ook wel dat hij ridderlijk zou toegeven dat hij niet was waar hij wou zijn aan het begin van het seizoen, noch op het vlak van de relatie met zijn teamgenoot, noch binnen zijn team. Maar hij heeft er zich door gevochten en dat is een kenmerk van een grote kampioen, het feit dat hij kon terugvechten.”

“Er rustte waarschijnlijk een ongelooflijke druk op zijn schouders, waarschijnlijk de grootste die hij tijdens zijn carrière al gehad heeft,” gaat Smedley verder.

“Hij heeft al een paar sterke teamgenoten gehad die hij onder controle had, zoals Kimi Raikkonen en Mark Webber. Vettel slaagde er altijd in om de bovenhand te krijgen maar ik ben er niet zeker van of hij ooit al een uitdaging had zoals die van 2019. Het was in mijn ogen heel bijzonder dat hij daar kon mee omgaan en zich na een moeilijke start toch kon herpakken.”

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner