Robert Kubica: “Mijn F1-comeback bij Williams was een grote fout”

Williams F1 team
Williams F1 team

Volgens Robert Kubica had hij naar eigen zeggen in 2019 tijdens zijn F1-comeback geen slechtere keuze kunnen maken dan bij Williams te gaan racen. Kubica zijn F1-comeback bij Williams draaide op een ongelooflijke ontgoocheling uit en daarvoor waren verschillende redenen.

Na zijn tragisch ongeluk met een rallywagen in 2011 kwam er abrupt een einde aan de F1-carrière van Robert Kubica. In 2019 volgde er echter toch plots een comeback bij Williams maar die draaide dus op een ontgoocheling uit.

“Doorheen de jaren ben ik beginnen beseffen dat ik niet ten koste van alles wil racen,” vertelde Kubica in gesprek met ‘Przeglad Sportowy’. “Ik wil de juiste omgeving vinden want ik weet wat ik nodig heb om me goed te voelen. De huidige situatie waarin ik me bevind geeft me die mentale rust.”

Bij Williams werd Robert Kubica na een jarenlange afwezigheid op de F1-grid de teamgenoot van niemand minder dan George Russell. Russell was toen al een rijzende ster die aan zijn weg naar succes timmerde. Russell presteerde op jonge leeftijd een heel stuk beter dan Kubica die worstelde met de Williams F1-bolide die niet competitief was. Kubica kon de tekortkomingen van de Williams F1-bolide maar moeilijk verbergen terwijl Russell een stuk beter wist te presteren dan de Pool.

“Er is een tweede bedenking die ik maak bij mijn terugkeer naar de F1, op sportief vlak kon ik met Williams geen slechtere keuze gemaakt hebben,” aldus Kubica. “Om eerlijk te zijn, ik heb erg veel respect voor Williams, er waren immers redelijk wat mensen die echt wist wat ze deden. Helaas was ik op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.”

Na slechts één seizoen nam Kubica opnieuw afscheid bij Williams om bij Alfa Romeo reserverijder te worden. In 2021 mocht Kubica bij Alfa Romeo gedurende twee races invallen voor Kimi Raikkonen die door een besmetting met het coronavirus niet kon racen.