Special: Adrian Sutil blikt vooruit op het nieuwe F1-seizoen

Het nieuwe Formule 1 seizoen is nog maar één dag verwijderd en in de paddock is de spanning nu al te snijden. Elk team hoopt op een goede start van het nieuwe seizoen en met de nieuwe reglementen kunnen de prestaties wel eens helemaal anders zijn dan verwacht.

Om toch al enig inzicht te verwerven in de rangorde vroegen we Force India piloot Adrian Sutil naar zijn verwachtingen voor het nieuwe seizoen en z’n mening over de nieuwe reglementen. Sutil begint dit weekend aan z’n derde seizoen in de Formule 1.

Het interview

Morgen begint het nieuwe Formule 1 seizoen. Is je team (Force India) klaar om haar ambities waar te maken? Denk je dat het mogelijk is om dit seizoen wel punten te scoren?

“Punten scoren is inderdaad ons doel. We zullen dit weekend merken hoe goed onze wagen echt is maar ik ben wel optimistisch.”

Tijdens de winter was het bij Force India vooral wennen aan het nieuwe partnership met Mclaren Mercedes. Hoe verloopt de samenwerking en kan je al vergelijken met de vorige partner, Ferrari?

“Nee, ik kan op dit moment echt nog niet vergelijken maar de samenwerking met Mclaren Mercedes gaat wel verder dan die met Ferrari.”

Het was deze winter ook aanpassen aan de nieuwe reglementen. Denk je dat de vermindering van de downforce en de terugkeer van slicks voor meer spektakel op de baan zullen zorgen?

“Ik hoop dat we de show kunnen verbeteren voor de fans. Er zouden meer inhaalmanoeuvres moeten zijn. Ik verwacht ook dat er meer rijders en teams voor de overwinningen zullen kunnen strijden.”

Ben je zelf al volledig vertrouwd met de nieuwe wagen? Is het fijner rijden met minder downforce en met slicks?

“Het is anders. Ik heb jammer genoeg maar 4 testdagen kunnen rijden maar ik ben tevreden met de veranderingen en ik ben blij met de terugkeer van de slicks.”

Kan je al voorspellen welke teams zullen meestrijden voor de overwinning in de eerste race? Wie zal er voor de titel strijden?

“Dat is op dit moment moeilijk te voorspellen. Ik heb het gevoel dat Ferrari, BMW, Toyota, Brawn GP en Renault sterk zijn. Ik heb mijn twijfels over Mclaren Mercedes op dit moment maar ik ben er zeker van dat zij ook een goede wagen zullen hebben dit seizoen.”

Wat zijn je persoonlijke doelen voor 2009?

“Ik hoop zoveel mogelijk wedstrijden uit te rijden, punten te scoren en hopelijk heel wat spannende duels uit te vechten op het circuit.”

met dank aan Manuel Houben.