SPECIAL: Een terugblik op Schumacher zijn zwaarste gevecht

Zondag 29 december 2013. De datum staat de fans van Michael Schumacher in het geheugen gegrift. De dag waarop het allemaal plots veranderde.

De F1-legende, die buiten een gebroken been, nooit echt gewond geraakte in zijn lange F1-carrière, vocht nu voor zijn leven. Een terugblik op wat ongetwijfeld een heel zwaar jaar was uit het leven van de Duitse recordkampioen, zijn familie, vrienden en zijn miljoenen fans.
image
In de laatste weken van het jaar trok Schumacher met familie en vrienden naar de Franse Alpen voor hun traditionele skivakantie. De zevenvoudige wereldkampioen is een gedegen skiër maar rond de middag kwam het nieuws dat hij na een val naar het ziekenhuis overgebracht was. Volgens de eerste berichten was er niets ernstig aan de hand: wat kneuzingen en blauwe plekken. Gewoon voor de zekerheid werd beslist hem toch met een helikopter naar het ziekenhuis van Grenoble te brengen.

De miljoenen fans van de Duitser waren opgeschrikt maar niet in paniek. Nog niet. Tegen de avond bleek echter dat de val veel erger was dan eerst meegedeeld werd en dat Schumacher vocht voor zijn leven. Een bom ontplofte in de F1-wereld en ver daarbuiten. De steunbetuigingen aan het adres van de familie stroomden al snel binnen via de sociale media en iedereen wachtte op nieuws. De meest succesvolle Formule 1 rijder ooit gaat het leven toch niet laten na een val tijdens een skireisje?

Het eerste nieuws kwam in de volgende dagen met enkele persconferenties van de dokters die de Duitser behandelen. Veel konden de dokters echter niet zeggen over de toestand van de onfortuinlijke Schumacher. Hoe de situatie verder ging evolueren was niet in te schatten, of hij ooit uit zijn coma zou ontwaken en in welke toestand waren de vragen die iedereen zich stelde. Het waren vragen die niemand kon beantwoorden.

De officiële updates bleven uiterst beperkt, een constante het hele jaar door. Honderden fans trokken op 3 januari naar het ziekenhuis in Grenoble om hun idool te steunen op zijn 45ste verjaardag. Uiteindelijk kwam het nieuws dat de recordkampioen in een “stabiele maar nog steeds kritieke toestand” was. Daarna vroeg vrouw Corina aan de pers om het gezin en de dokters met rust te laten.

Vervolgens werd het stil. Fans wachtten in spanning af op nieuws dat Schumacher zou ontwaken uit zijn coma maar dat kwam er niet. Niet officieel toch. Verschillende keren kwamen personen die zichzelf dichte vrienden van de familie noemen naar buiten met nieuws. Om elke keer teruggefloten te worden door Schumacher’s manager Sabine Kehm. “Stabiel maar kritiek”, was haar enige reactie op de huidige toestand. Pas enkele maanden later verklaarde Kehm dat er pogingen ondernomen werden om Schumi uit zijn coma te doen ontwaken. Maar daarna benadrukte ze nogmaals dat de weg heel lang is.

De volgende officiële update van Kehm volgde weer pas maanden later en klonk licht positief. Schumacher zou korte momenten van bewustzijn hebben. Sinds het begin van de zomer zou de Duitser niet meer in een coma liggen maar het blijft gissen naar zijn toestand. In welke staat is hij ontwaakt? In september mocht Schumi naar huis om daar verder te revalideren. Al klinkt “huis” eigenlijk te positief in deze context. Zijn huis is een privéziekenhuis dat vrouwlief liet bouwen en waar hij rond de klok behandeld wordt door tientallen dokters en verpleegsters.

En dat is nu het laatste dat we weten. “Het herstel van Michael verloopt langzaam en is een zwaar gevecht”, liet Kehm exact een jaar na het ongeval weten. De fans die hoopten op een nieuwe uitgebreide update zijn er aan voor de moeite. Tegelijkertijd weerlegt Kehm nog maar eens positieve geruchten, deze keer verspreid door voormalig F1-piloot Philippe Streiff.

Dus hier zijn we nu, een jaar later en misschien lijkt het alsof Schumacher niet veel verder staat dan een jaar geleden. Maar toch, Schumi is thuis waar hij omringd wordt door zijn familie en misschien geven die hem de kracht om verder te vechten. De weg is nog steeds lang, zoals Kehm herhaaldelijk zegt, maar de weg is er nog steeds. Schumacher is al uit zijn coma ontwaakt, wat al tegen de verachtingen van velen was.

“Ik ben ervan overtuigd dat je altijd moet blijven vechten en niet opgeven, hoe klein de kans op slagen ook is”, verklaarde Schumi jaren geleden nog. Laat er dus geen twijfel over bestaan, de Duitse recordkampioen zal vechten tot het bittere einde om ook het zwaarste gevecht uit zijn leven te winnen.

geschreven door Catya Leroux
a:0:{}
Het aanvangsuur voor de GP van Rusland is aangepast.
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}