“Staande herstarts kunnen voor een bloedbad zorgen”

Volgens Haas F1-piloot Romain Grosjean kunnen staande herstarts komend F1-seizoen tot een bloedbad leiden.


Na een rode vlag-situatie kan het komend seizoen voorvallen dat er na een periode achter de safety car een staande herstart volgt. In tegenstelling tot vorig jaar, toen er een zogenaamde ‘vliegende start’ was, zullen de rijders dan opnieuw oplijnen op de startgrid en vanuit stilstand vertrekken.

Gisteren werd er tijdens de F1-test met enkele wagens zo’n stilstaande herstart gesimuleerd. Romain Grosjean was een van de rijders die daaraan deelnam. Volgens Grosjean is er op zo’n moment door een gebrek aan temperatuur in de banden te weinig grip en kan dit leiden tot een “bloedbad”.

“Het kan een bloedbad worden,” aldus Grosjean. “Je kan op een recht stuk de controle over je wagen verliezen. Om eerlijk te zijn, ik beleefde er niet veel plezier aan. Alleen al het opschakelen en terugschakelen was erg tricky.”

“Ook Bottas, die als eerste mocht vertrekken en die voor mij stond, beleefde er volgens mij niet veel plezier aan.”

Tijdens een rode vlag-situatie kunnen de rijders eventueel nieuwe banden krijgen. Indien er rijders zijn die dan een nieuw setje banden krijgen, terwijl anderen met gebruikte banden moeten rijden, dan kunnen er volgens Grosjean op één ronde tijd enorme verschillen ontstaan.

“Je gaat zo’n 25 seconden verliezen in de eerste ronde,” schat Grosjean in. “Het is echt onmogelijk om te rijden.”

“Ik was één van de eerste wagens op de grid en moest samen met Bottas erg lang stilstaan en wachten. Toen we vervolgens herstartten leek het alsof het aan het regenen was en we op slicks stonden. Iedere keer dat ik omhoog schakelde kreeg ik wielspin achteraan en bij het terugschakelen blokkeerde de achterkant van de wagen.”

De FIA experimenteert nog met de staande herstarts en het is nog niet zeker dat de staande herstarts er zullen komen. Als het van Grosjean afhangt duidelijk niet.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner SpeelgoedSpeelgoed