Stoffel Vandoorne op weg naar het ‘nieuwe’ Renault F1 team?

Blijft Renault in de Formule 1? We hebben er nog geen definitief uitsluitsel over maar bij Renault zou onze landgenoot alvast op de shortlist staan als mogelijk rijder voor 2016.

Waar rijdt Stoffel Vandoorne in 2016? Het is een vraag die we ons nadrukkelijker stellen dan wanneer Vandoorne daadwerkelijk GP2-kampioen zal worden.

Logisch ook want Vandoorne domineert dit jaar het GP2-seizoen zoals nog nooit gezien is. Begin dit jaar was dat ook de uitdrukkelijke vraag van McLaren, dat Vandoorne een tweede seizoen in de GP2 liet afwerken. De verwachting van McLaren was dat Vandoorne niet alleen de GP2-titel zou veroveren, maar zich ook nog eens nadrukkelijk in de kijker zou rijden.

En of Vandoorne dat heeft gedaan. 108 punten voorsprong heeft Vandoorne op Alexander Rossi, inderdaad de Amerikaan die dit seizoen vijf races mag afwerken voor het Manor F1 team. Tijdens de volgende GP2-race in Sochi kan Vandoorne de GP2-titel op zijn naam zetten, en dat met daarna nog twee raceweekends te gaan. Vandoorne reed zich nadrukkelijk in de kijker en dat niet alleen bij McLaren, waar hij deel uitmaakt van het McLaren Young Driver programma, maar ook bij de overige F1-teams heeft onze landgenoot zich in de kijker gereden.

Probleem blijft echter dat McLaren met een luxe-probleem zit. Met Alonso en Button als huidig rijdersduo en reserverijder Kevin Magnussen op de bank werd dat eind vorig jaar reeds duidelijk, toen McLaren na maanden van uitstel eindelijk de knoop doorhakte en Magnussen na amper één F1-seizoen aan de kant schoof voor Alonso en Button behield als tweede rijder.

Maar er lijkt wat in beweging te zijn in het F1-wereldje. Jenson Button kondigt in Japan hoogstwaarschijnlijk zijn afscheid van de Formule 1 aan, waarmee er een racezitje zou vrijkomen bij McLaren. Bovendien zou ook Fernando Alonso de slechte resultaten van McLaren-Honda beu zijn. De Spanjaard zou tot het besef zijn gekomen dat hij bij McLaren-Honda ook volgend jaar niet om de wereldtitel zal kunnen strijden.

Alonso zou in Singapore gespot zijn in de mobilhome van Red Bull, wat uiteraard de speculaties over een mogelijke overstap naar Red Bull doet aanwakkeren. Theoretisch bestaat die mogelijkheid want in het contract van de Spanjaard is een clausule opgenomen dat hij bij tegenvallende resultaten probleemloos kan opstappen bij McLaren. Dat zou dan betekenen dat McLaren plots twee racezitjes moet invullen, al lijkt ons de kans klein dat dit zal gebeuren.

Opmerkelijker is echter wel dat Vandoorne zijn naam bij Renault nadrukkelijk in beeld zou komen. De Franse autoconstructeur is nog volop aan het beslissen of het in de Formule 1 blijft. Indien dat het geval is dan zal dat waarschijnlijk gebeuren door een overname van het Lotus F1 team, waar Pastor Maldonado reeds bevestigd werd. Romain Grosjean zou echter moeten plaatsmaken voor een andere rijder en die rijder zou wel eens Stoffel Vandoorne kunnen zijn.

Vandoorne die niet voor McLaren zou rijden maar voor een ander team? Het behoort zeker en vast tot de mogelijkheden. In Monza liet McLaren-teambaas Eric Boullier immers nog verstaan dat de renstal er alles aan zou doen om Vandoorne volgend jaar een racezitje in de Formule 1 te bezorgen, desnoods bij een ander team.

“Een ander team”, dat zou volgens bronnen van ‘Het Laatste Nieuws’ dus Renault kunnen zijn. “We zijn van plan de jonge coureurs die met ons opgroeiden een belangrijke rol te geven in ons project” liet iemand van Renault weten tegenover dezelfde krant.

En dan hoeft het uiteraard niet te verwonderen dat er aan Stoffel Vandoorne wordt gedacht. Onze landgenoot past immers perfect in dat plaatje want Vandoorne nam deel aan de Formule Renault 2.0 (kampioen) en Formule Renault 3.5 (vice-kampioen).

Bovendien stelt ‘Het Laatste Nieuws’ dat er bij Renault heel wat personeel werkzaam is dat “een brug kan slaan tussen het Franse team en Vandoorne”. Te beginnen McLaren-teambaas Eric Boullier, die jarenlang werkzaam was voor Renault en het Lotus F1 team. Boullier heeft nog steeds een goed contact met Gerard Lopez, de huidige Lotus-eigenaar die ook bij een overname door Renault deel zou blijven uitmaken van de renstal.

Daarnaast is er nog Cédric Vasseur, de teambaas van Stoffel Vandoorne in de GP2. Vasseur zou eventueel een belangrijke rol gaan spelen bij Renault. Uiteraard is er ook nog Nicolas Todt, zoon van FIA-baas Jean Todt, en tevens de manager van Pastor Maldonado. Todt zou maar al te graag de manager worden van Vandoorne, die als één van de grootste talenten geldt.

‘Het Laatste Nieuws’ zag in Sergio Perez wel een mogelijke kaper op de kust. Die beschikt immers over een grote zak sponsorgelden dankzij de Mexicaanse Miljardair Carlos Slim. Maar die kaper is afgelopen nacht afgevallen want Perez werd voor volgend seizoen bevestigd bij het team van Force India.

Zijn de kansen voor Vandoorne op een F1-racezitje in 2016 toegenomen? Dat mogen we wel stellen, al ben je pas zeker van een racezitje in de Formule 1 wanneer je jouw contract hebt getekend. Al is zelfs dat nog geen zekerheid, dat mocht de Nederlander Giedo Van der Garde begin dit jaar nog ondervinden bij het Sauber F1 team.

Toch schatten we de kans op een F1-racezitje voor Vandoorne vandaag de dag veel hoger in dan enkele weken geleden, aangezien er zich door de gebeurtenissen van de voorbije dagen bijkomende mogelijkheden aangediend hebben.

Het worden interessante tijden voor de Belgische F1-fans …
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Profiteer nu van grote kortingen op Bol.com !
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Wonen campagne 2022Wonen campagne 2022

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print