Stoffel Vandoorne: “Weinig verschil tussen GP2 en Formule 1”

Stoffel Vandoorne vindt dat er weinig verschil zit tussen de F1-bolides en de GP2-wagen waarmee hij momenteel rijdt.

Vandoorne, onze Belgische F1-hoop, rijdt een mooi debuutseizoen in de GP2. Als rookie staat hij momenteel derde in de tussenstand. Vandoorne heeft 164 punten en staat 67 punten achter op Palmer, de leider in de tussenstand om de titel.

Een uitstekende prestatie, wetende dat Vandoorne reeds enkele keren kon zegevieren tijdens een GP2-race en hij in tegenstelling tot de twee rijders voor hem heel wat minder ervaring in de GP2 heeft.

Tijdens een interview laat Vandoorne uitschijnen dat hij weinig verschillen heeft weten te bespeuren tussen een F1-bolide en een GP2-bolide. Die vergelijking kon Vandoorne maken doordat hij met een McLaren F1-bolide mocht testen in Barcelona.

In de GP2 wordt er gereden met een 4 liter V8-motor die 610 pk heeft, terwijl er in de Formule 1 met een 1.6 liter V6-motor wordt gereden die zo’n 10 pk minder genereert. Het verschil zit hem vooral in het ERS (Energy Recovery System) dat er in de Formule 1 bovenop komt, dat nog eens zo’n 163 pk genereert. Het verschil is op de circuits zo’n zeven seconden per ronde.

“De remmen zijn redelijk dezelfde. Natuurlijk zijn ze in de Formule 1 wel beter, maar ik had er eigenlijk meer van verwacht,” aldus Vandoorne. En wat de banden betreft is het zo dat Pirelli zowel bandenleverancier is van de Formule 1 als de GP2, wat er eveneens voor zorgt dat de verschillen beperkt zijn.

Ook wat het stuurtje betreft zijn er niet veel verschillen. Uiteraard heeft een F1-stuurtje veel meer knoppen en instellingen: “Maar ik had al uitvoerig in de F1-simulator kunnen oefenen,” zegt Vandoorne daarover.

Vandoorne was naar verluidt wel onder de indruk van zijn eerste kennismaking met de F1-bolide van McLaren, al was hij naar eigen zeggen wel enorm goed voorbereid door zijn werk in de F1-simulator van McLaren.

“Het grote verschil was simpelweg de kracht van een F1-bolide. De motor in een F1-bolide is ongelooflijk. Het was echt cool om ermee te rijden,” besluit Vandoorne over zijn eerste kennismaking met de F1-bolide van McLaren.

Voor volgend seizoen is nog niet geweten of Vandoorne kan doorstoten naar de Formule 1. De kans is er, al is de kans groter dat Vandoorne nog een bijkomend seizoen in de GP2 zal rijden, alvorens hij eventueel de sprong naar de Formule 1 zal maken.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print