Staat de ‘Dutch GP’ ook na 2025 nog op de F1-kalender? Velen hadden verwacht dat er tijdens het voorbije raceweekend nieuws zou volgen over de toekomst van de race op de F1-kalender maar dat bleek niet het geval te zijn en zo houdt de onzekerheid over de F1-race in Zandvoort aan.
Toen enkele jaren geleden aangekondigd werd dat de F1 zou terugkeren naar Zandvoort leek de GP van Nederland, zeker gezien de populariteit van Max Verstappen, een jarenlange certitude op de F1-kalender te gaan worden. Maar het kan duidelijk verkeren want al geruime tijd zijn er speculaties over de toekomst van de ‘Dutch GP’.
“Het is niet zo dat de Grand Prix nu bedreigd wordt. Ik denk dat de FOM ons er heel graag bij heeft en wij willen natuurlijk ook graag door,” vertelt Jan Lammers, sportief directeur van de ‘Dutch GP’, in gesprek met ‘GPblog’.
“Maar als je met evenementen te maken hebt van deze omvang gaat het niet zozeer om wat je wil, maar ook om wat je kan. Er zijn natuurlijk veel mensen die het ontzettend leuk vinden, maar uiteindelijk zijn het de ondernemers achter de Dutch GP die een handtekening moeten zetten voor de kosten.”
Het huidige contract loopt immers eind 2025 af en de GP van Nederland is één van de weinige races op de F1-kalender die het zonder overheidssteun moet doen. Daar bovenop komt nog eens dat de Nederlandse regering de btw op tickets voor evenementen zoals de GP van Nederland dreigt te verhogen. Tickets zouden daardoor aanzienlijk duurder worden en wat de editie van dit jaar heeft bewezen is dat de ticketverkoop echt wel quasi volledig rond Max Verstappen draait.
Dat zorgt voor extra onzekerheid bij de organisatoren want je kan niet zomaar een langdurige overeenkomst voor bijvoorbeeld vijf jaar of langer afsluiten want dan heb je een enorm financieel risico.
“Wij kunnen niet exact gaan bepalen wat Max gaat doen na het vijfde jaar. Daar komt natuurlijk ook de vraag bij: hoe gaat de Formule 1 er in 2026 uitzien? En hoe appelleert dat aan het publiek?”
“Wij hebben natuurlijk in de euforie en het enthousiasme van Max deze Dutch Grand Prix kunnen starten. Mensen zijn bijvoorbeeld drie, vier of vijf keer naar de race geweest en kunnen zomaar besluiten dat ze dit jaar iets anders gaan doen. Dat zijn allemaal verschuivingen en dat zou ten koste gaan van de kaartverkoop.”
Alles draait dus ook rond financiële risico’s die genomen moeten worden. Een mogelijke oplossing zou het afwisselend organiseren van F1-races op Zandvoort en Spa-Francorchamps, waarbij Nederland en België elkaar dus op de F1-kalender afwisselen.
“Eerst was dat een bedreiging waarvan je dacht: nee, dat gaat toch niet gebeuren? We willen hem ieder jaar. Maar voor de toekomst zou het best kunnen dat dat een oplossing gaat bieden,” geeft Lammers toe.