Toro Rosso: “Miscommunicatie lag aan de basis van de crash”

Toro Rosso-rijders Brendon Hartley en Pierre Gasly hebben verklaard dat miscommunicatie over een positiewissel de oorzaak van van hun aanrijding was.


Beide Toro Rosso’s legden de GP van China in een definitieve plooi maar niet op de manier dat ze waarschijnlijk gehoopt hadden. Gasly wilde zijn teamgenoot Hartley passeren in bocht veertien maar die gooide plots de deur dicht, een aanrijding was niet te vermijden. Door de brokstukken op de baan kwam de safety car op de baan en Daniel Ricciardo wist daar optimaal gebruik van te maken.

Na de race liet Gasly verstaan dat hij dacht dat Hartley instructies had gekregen om hem voorbij te laten en dat hij daardoor zo verrast was dat de Kiwi de deur dichtgooide.

“Ik kreeg over de radio het bericht dat Brendon me ging laten passeren aan het einde van het rechte stuk,” aldus Gasly. “In de veronderstelling dat hij dat zou doen ging ik dus binnendoor. Ik had verwacht dat hij me wat ruimte zou geven maar toen draaide hij in zoals normaal en was het te laat. Er was niets dat ik nog kon doen.”

“Mijn poging om te remmen en hem te ontwijken was veel te laat. We maakten contact en dat was het eigenlijk.”

“Het was jammer want het laatste wat je wil is tegen je teamgenoot rijden maar ik denk dat we elkaar verkeerd begrepen hebben. Ik dacht dat hij iets ging doen en waarschijnlijk verwachtte hij dat ik iets anders zou doen.”

Hartley benadrukt dat hij Gasly wel wou voorbij laten maar hij wou dat doen bij het uitkomen van de bocht, zoals hij dat eerder ook al gedaan had.

“Het was duidelijk een miscommunicatie,” aldus Hartley. “Tijdens de eerste stint hadden we ook al eens van positie gewisseld omdat ik me niet goed voelde op de ultrasofts. Toen liet ik hem voorbij bij het uitkomen van bocht veertien en de tweede keer wilde ik hetzelfde doen.”

“Volgens mij had hij het gevoel dat ik de deur openzette voor hem maar dat was zeker niet het geval.”

Als resultaat van de aanrijding houdt Gasly er wel een tijdstraf van tien seconden aan over en twee strafpunten op zijn licentie.

“Er was niets dat we er konden aan doen,” vertelt de Fransman. “Op de TV-beelden kom ik er zeker en vast niet goed uit. Maar met wat vooraf gezegd was in het achterhoofd, dacht ik dat het vrij duidelijk was dat we van positie gingen wisselen en ik had nooit gedacht dat hij zo nog ging indraaien.”

“Moesten we in gevecht geweest zijn zou ik zoiets natuurlijk nooit proberen,” besluit Gasly.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print