Toto Wolff: “Dit was de pijnlijkste dag uit mijn carrière bij Mercedes”

Mercedes-motorsportbaas spreekt in zijn terugblik op de GP van Oostenrijk over de pijnlijkste dag in zijn jaren bij Mercedes.


De GP van Oostenrijk kondigde zich voor Mercedes veelbelovend aan: Bottas op pole, Hamilton mee als tweede op de eerste startrij. Ook de start verliep nog goed en Hamilton greep de leiding in de race. Vervolgens draaide de race echter uit op één groot drama.

“Ik denk dat dit een erg belangrijke wake-up call is,” aldus Toto Wolff. “Voor mij is het de meest pijnlijke dag uit mijn jaren bij Mercedes, nog erger dan wat er in Barcelona gebeurde.”

“Voorafgaand aan de race kwamen er erg veel mensen naar mij om te zeggen: “Dit gaat voor jullie een zondagse wandeling door het park worden, een 1-2, jullie hebben de snelste wagen.”

“Dit is exact hoe motorsport kan gaan. De sport kan zeer, zeer hard zijn en ik denk dat die wreedheid zich tegen ons heeft gekeerd.”

Toto Wolff blikte ook terug op de strategische fout die Mercedes maakte door Lewis Hamilton niet in de pits te roepen toen Valtteri Bottas opgaf en een virtuele safety car veroorzaakte.

“Wat volgens mij gebeurde is dat we eerste en tweede reden en de race controleerden, vervolgens zie je jouw tweede wagen plots langs de kant van de baan stoppen,” vertelt Wolff.

“De VSC kwam op de baan, we hadden een halve ronde om te reageren en dat deden we niet. Dat is een feit. Daar hebben we de race verloren.”

“Tijdens het moment dat er een VSC was, is de pits opzoeken waarschijnlijk 80 procent van wat je moet doen. Met slechts één wagen op de baan tegenover twee bij de andere teams was ons denkproces, ‘Wat zou er gebeuren wanneer de anderen slechts één wagen laten pitten?’.”

“We zouden achter Kimi opnieuw op de baan zijn gekomen, want ze zouden Kimi buiten laten, en ook achter Max. Wat zou dat voor de race beteken?”

“Die gedachtengang heeft ons niet echt afgeleid maar vooral te veel tijd gekost,” besloot de Mercedes-motorsportbaas.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Koop nu jouw F1-merchandise met een mooie korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen