Toto Wolff en Frederic Vasseur krijgen ‘waarschuwing’ van de stewards na ‘wangedrag’ in Las Vegas: “Onaanvaardbaar!”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

In de aanloop naar het raceweekend in Abu Dhabi raakte bekend dat Toto Wolff en Frederic Vasseur zich bij de stewards moesten melden om zich te verantwoorden voor ‘incidenten’ tijdens het raceweekend in Las Vegas. De stewards besloten uiteindelijk om Wolff en Vasseur een ‘officiële waarschuwing’ te geven.

Na de eerste oefensessie in Las Vegas volgde er felle kritiek, vooral omwille van het feit dat de sessie na minder dan tien minuten definitief gestaakt werd omwille van een losgekomen putdeksel dat de Ferrari F1-bolide van Carlos Sainz had doorboord. Zowat iedereen in de F1-paddock had een mening over de gebeurtenissen maar vooral Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff en Ferrari-teambaas Frederic Vasseur mengden zich in de discussie.

Ferrari-teambaas Vasseur liet meermaals blijken dat het incident met Carlos Sainz en het putdeksel “onaanvaardbaar was”. Toto Wolff op zijn beurt kon het niet meer aan toen een journalist een kritische opmerking maakte en antwoordde met ‘Belachelijk, belachelijk!”.

Beide heren werden bij de stewards geroepen om zich te verantwoorden voor hun uitspraken die een inbreuk zouden zijn op artikel 12.2.1.f van de International Sporting Code van de FIA. Dat artikel verbiedt het om uitspraken te doen die de FIA en de autosport ‘morele schade’ toebrengen.

De stewards oordeelden uiteindelijk dat de uitspraken van Vasseur en Wolff, die voorbeeldfiguren zijn in de sport, “onaanvaardbaar” zijn. De stewards menen echter ook dat er voor Vasseur en Wolff verzachtende omstandigheden zijn. Volgens de stewards ‘was Vasseur zeer boos door het incident in de eerste oefensessie’ terwijl Toto Wolff ‘abrupt onderbroken werd tijdens de persconferentie en zijn uitschieter niet typerend is voor zijn persoon’.

Toto Wolff en Frederic Vasseur kregen uiteindelijk een formele waarschuwing voor hun gedrag …