Toto Wolff geeft toe: “Tijdens onze dominante periode hebben we dat belangrijk deel van de F1 verwaarloosd”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Jarenlang domineerde Mercedes de Formule 1 dankzij haar voorsprong op motorisch vlak. Niet alles moest daardoor perfect zijn en ook Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff moet nu toegeven dat Mercedes daardoor op sommige vlakken nu een achterstand heeft.

In de periode 2014-2020 had Mercedes vaak zo’n grote voorsprong op de concurrentie dat er zelfs op strategisch vlak iets mocht mislopen, dan nog slaagden ze er vaak in om de race te winnen. Er was echter nog een specifiek aspect van de Formule 1 waarin Mercedes niet perfect was: pitstops.

In een sport waarin ieder tiende van een seconde telt waren de pitstops van Mercedes nooit echt ‘supersnel’ te noemen. Volgens motorsportbaas Toto Wolff was dat gewoon de aanpak van Mercedes.

“Onze ingesteldheid de voorbije 12 jaar was dat we geen wereldkampioen op het vlak van pitstops moesten zijn, we moesten gewoon trage pitstops proberen vermijden,” aldus Toto Wolff.

“We bevinden ons nu echter in een situatie waarin we beseffen dat we het beter moeten doen om competitief te worden.”

“Op het vlak van uitrusting, de wetenschap errond, we zullen een stap vooruit moeten zetten om beter te doen dan drieënhalf seconde voor een pitstop.”

Het verschil met Red Bull en McLaren, die zich momenteel vaak de allerbesten op het vlak van pitstops mogen noemen is inderdaad groot. Red Bull en McLaren voeren vaak pitstops van minder dan twee seconden uit, waarbij McLaren met een pitstop van 1,80 seconde de snelste pitstop ooit in de Formule 1 uitvoerde.

VIDEO: McLaren F1 team verbreekt record van snelste F1-pitstop ooit: 1,80 seconde!