Toto Wolff: “Ondanks de diskwalificatie was de GP van de Verenigde Staten onze beste race”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Mercedes-teambaas Toto Wolff denkt dat de GP van de Verenigde Staten de beste race was van zijn team in 2023, dit ondanks het feit dat Lewis Hamilton uit de uitslag geschrapt werd.

Lewis Hamilton zag zijn tweede plaats in Austin in rook opgaan nadat bleek dat de bodemplaat van zijn Mercedes te veel was afgesleten. Daardoor moest de formatie uit Brackley zich tevreden stellen met de vijfde plaats die zijn teamgenoot George Russell uit de brand wist te slepen. 

Toch denkt Wolff dat de GP van de Verenigde Staten de beste prestatie van zijn team dit seizoen was, al moet hij toegeven dat het een vreemde keuze is gezien de diskwalificatie van Lewis Hamilton. Desalniettemin was het team hoopvol nadat bleek dat de auto goed presteerde met de nieuwe bodemplaat waarmee Hamilton onderweg was.

“We brachten een upgradepakket dat werkte, de auto presteerde goed en we maakten jacht op de leider”, aldus Wolff in een video van Mercedes. “Je zou kunnen zeggen, ‘nou, je bent gediskwalificeerd voor een te lage auto’, maar de echte prestaties waren er en dat was een leuk weekend.”

“Ik heb altijd gezegd dat ik liever een snelle auto heb die we niet op de juiste manier hebben afgesteld. Natuurlijk moet je finishen, maar dit was over het algemeen het beste weekend, omdat de correlatie tussen de windtunnel en het circuit goed was.”

Tijdens hetzelfde raceweekend eindigde Hamilton ook tweede in de sprintrace, een resultaat dat hij kon behouden en werd George Russell achtste. Mercedes scoorde ook nog een aantal tweede plaatsen in andere races maar ze moesten het wel sinds 2011 voor de eerste keer stellen zonder overwinning.

De GP van Brazilië, een race die ze in 2022 nog wisten te winnen, omschrijft Wolff dan weer als de meest teleurstellende prestatie. 

“Brazilië was moeilijk omdat dat zo’n goede race voor ons was in 2022”, zei hij. “Vorig jaar domineerden we het hele weekend, de sprintrace en de hoofdrace, en in 2023 was het tegenovergestelde het geval. Dus dat was een slecht moment.”

Ondanks het feit dat ze er niet in geslaagd zijn een race te winnen legde Mercedes toch nog beslag op de tweede plaats in het kampioenschap voor constructeurs. Daar is Wolff tevreden mee maar een derde plaats zou betekend hebben dat Mercedes op meer tijd in de windtunnel mag rekenen.

“Als je het mij aan het begin van het seizoen had gevraagd, had ik vanuit een mentaliteitsperspectief gezegd dat het niet erg relevant is of we P2 of P3 eindigen,” gaf Wolff toe. “Het sportieve voordeel is dat je meer windtunnel-tijd hebt voor volgend jaar.

“Maar dan is er ook nog een financiële component voor al ons personeel in de vorm van bonussen. Ik moet voor iedereen zorgen, samen met mijn senior management. Daarom is het een heel belangrijke component, ook al is het vanuit sportief oogpunt misschien niet zo relevant.”

“Dat ik die avond tweede was geworden op het wereldkampioenschap voelde geweldig. Ik had dat gevoel niet verwacht. Je kon zien dat er een boost van moraal en emotie door het team ging en dat was belangrijk.”