“Twee F1-teams met dezelfde eigenaar, dat tast het vertrouwen van de fans in een eerlijke strijd aan”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens McLaren-baas Zak Brown moet de Formule 1 maatregelen nemen om te overwaken dat de strijd en beslissingen in de Formule 1 eerlijk zijn. Brown is tegen een gezamenlijk eigenaarschap zoals dat momenteel bij Red Bull en AlphaTauri het geval is.

De kritiek van Brown is niet geheel nieuw, vooral nadat AlphaTauri aankondigde dat het vanaf volgend jaar nog meer onderdelen van Red Bull zal gaan gebruiken gingen bij de concurrentie figuurlijk de alarmbellen af. Volgens Brown is de situatie niet gezond voor de sport.

“Het is een ongezonde situatie want het beïnvloedt de beslissingen die zowel op als naast het circuit genomen worden. Of het nu gaat over het verkrijgen van meer toegang tot data, het delen van onderdelen of personeel, of zelfs het beïnvloeden van een strategische stemming, het gaat in tegen de geest van het reglement,” aldus de McLaren-baas.

Brown heeft op zich niets tegen het delen van onderdelen of motoren, dat zou volgens hem toegestaan moeten worden. Zelf maakt McLaren ook gebruik van Mercedes-motoren, maar hij vindt wel dat teams op zich zelfstandig moeten functioneren. De toezichthouders moeten er volgens hem over waken dat alle F1-teams onafhankelijk van elkaar zijn.

“Het is belangrijk dat er onafhankelijkheid, competitie en eerlijkheid is, ik wil graag op het vlak van de regels wijzigingen zien die ervoor zorgen dat in de toekomst er geen invloed meer van het ene team naar het andere team wordt uitgeoefend en dit omwille van strategische allianties of zelfs een zelfde eigenaar. De Formule 1 moet trouw blijven aan haar eigen merk en ieder team zou, op de motoren na, volledig onafhankelijk van elkaar moeten functioneren.”

“Ik geloof dat de F1-fans universeel in een eerlijke competitie geloven en in een ‘level playing field’, ik wil geen acties zien die indruisen tegen de geest van de competitie in de Formule 1. Er moet afgestapt worden van het delen van informatie, gezamenlijk eigenaarschap en strategische allianties, dit tast alleen maar het geloof van de fans in een eerlijke en intense strijd aan.”