Voorlopige F1-kalender 2016 bekendgemaakt

De FIA heeft een nieuwe voorlopige F1-kalender voor het seizoen 2016 bekendgemaakt.

Vandaag vergaderde de World Motor Sport Council in Parijs en tijdens die vergadering werd onder meer de voorlopige F1-kalender 2016 vastgelegd.

Het F1-seizoen 2016 omvat 21 races en gaat op 20 maart van start, twee weken vroeger dan oorspronkelijk gepland. Opnieuw is het Melbourne en de GP van Australië die het F1-seizoen op gang trekken. De GP van België staat gepland voor 28 augustus, een datum die reeds eerder bekend was en ongewijzigd bleef.

Tegenover de vorige voorlopige kalender die in juli werd bekendgemaakt zijn er echter wel enkele belangrijke wijzigingen. Zo zijn naast de vroegere start van het F1-seizoen ook de twee races daaropvolgend (Bahrein en China) van plaats gewisseld. De openingsrace van het seizoen vindt nu eveneens twee weken voor de tweede race van het seizoen plaats, waar dat bij de vorige voorlopige F1-kalender een week later was.

Tijdens het seizoen zijn er zes zogenaamde back-to-back races, waarbij er twee races op een week tijd verreden worden. (Canada/Europa, Oostenrijk/Groot-Brittannië, Hongarije/Duitsland, België/Italië, Maleisië/Japan en Mexico/Brazilië).

De GP van Hongarije is dan weer een week vervroegd zodat er opnieuw een zomerpauze is van drie weken. Er zit nu immers vier weken tussen de GP van Duitsland en de GP van België.

Opvallend genoeg vindt de GP van Groot-Brittannië plaats tijdens het weekend van 10 juli, waardoor de race de strijd zal moeten aangaan met het Wimbledon tennistornooi. De GP van Europa, die plaatsvindt in Azerbeidzjan, werd dan weer verschoven van 17 juli naar 19 juni. Daardoor vindt de race plaats tijdens hetzelfde weekend als de 24u van Le Mans. De FIA liet echter wel weten dat het startuur van de race in die mate aangepast zal worden zodat de race niet in conflict komt te liggen met het slot van de 24u van Le Mans.

Een F1-race op dezelfde dag als de 24u van Le Mans betekent echter ook meteen dat F1-piloot Nico Hulkenberg naar alle waarschijnlijkheid zijn titel tijdens de 24u van Le Mans in 2016 niet zal kunnen verdedigen, tenzij hij de GP van Europa laat schieten.

Dit is echter nog steeds een voorlopige F1-kalender, al zijn er meestal maar weinig wijzigingen die nog worden aangebracht tussen de publicatie van de voorlopige F1-kalender in het najaar en de bekendmaking van de definitieve F1-kalender.

De voorlopige F1-kalender 2016:
20 maart: GP van Australië
3 april: GP van Bahrein
17 april: GP van China
1 mei: GP van Rusland
15 mei: GP van Spanje
29 mei: GP van Monaco
12 juni: GP van Canada
19 juni: GP van Europa (Baku)
3 juli: GP van Oostenrijk
10 juli: GP van Groot-Brittannië
24 juli: GP van Hongarije
31 juli: GP van Duitsland
28 augustus: GP van België
4 september: GP van Italië
18 september: GP van Singapore
2 oktober: GP van Maleisië
9 oktober: GP van Japan
23 oktober: GP van Verenigde Staten
6 oktober: GP van Mexico
13 november: GP van Brazilië
27 november: GP van Abu Dhabi
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:35:”start_australie_2014_headline_1.jpg”;}
De FIA heeft een nieuwe voorlopige F1-kalender voor het seizoen 2016 bekendgemaakt.