Waarom Max Verstappen niet bestraft werd ondanks ‘vreemde gridpositie’: “Het was op de limiet”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Na afloop van de GP van Australië was er veel te doen rond de ‘gridpositie’ van Max Verstappen bij de laatste staande herstart. Verstappen werd echter niet bestraft en daar was een perfect passende verklaring voor.

Op sociale media verschenen na afloop van de race verschillende beelden waarop het leek alsof Verstappen uit zijn startvak stond. Uiteindelijk besliste de wedstrijdleiding om Verstappen niet te bestraffen en daar hadden ze een goede reden voor.

De discussie over de gridpositie van Max Verstappen was levendiger dan ooit omdat de voorbije twee races Fernando Alonso en Esteban Ocon een tijdstraf kregen voor het ‘out of position’ staan en omdat de gridvakken net daarom twintig centimeter breder werden gemaakt. Verstappen leek echter vooral te ver naar voor te staan.

Verstappen werd echter niet bestraft omdat hij volgens de regels niet ‘out of position’ stond. Volgens het reglement moet er nog een contact zijn met de zogenaamde ‘contact patch’. Er moet contact zijn tussen de voorwielen en het gridvak en dat bleek bij Max Verstappen het geval te zijn, ondanks dat hij erg ver naar voor stond.

“Om eerlijk te zijn, ik remde wat laat en verloor daardoor mijn referentiepunt,” vertelde Verstappen tijdens de persconferentie. “Toen ik keek zag ik dat er nog wat ruimte aan de voorkant was. Daarom ben ik nog iets naar voor gegaan. Het was uiteindelijk erg op de limiet. Maar goed, op de limiet is op de limiet en niet over de limiet.”