Warm Up: de GP van Zuid-Korea

Zuid Korea kende een moeizame start in het organiseren van de Grand Prix. Intussen hebben ze al drie edities achter de rug en zit de vierde er dit weekend aan te komen. Of ze die ervaring volgend jaar nog kunnen gebruiken, is nog maar de vraag. Korea is één van de grootste kanshebbers om af te vallen op de zeer goed gevulde kalender van 2014.
image

Het circuit
Het rommelt tussen de organisatie van de GP en F1 baas Ecclestone. Het is al langer geweten dat ze niet tevreden zijn over de voorwaarden die in het contract staan en de organisatie wil opnieuw rond de tafel gaan met Ecclestone. Het organiseren van de GP kost veel te veel geld, meer dan men zich kan permitteren in Korea. En dus is het nog maar de vraag of ze er volgend jaar nog bij zijn. Of het een groot verlies zou zijn, daar zijn de meningen over verdeeld….

De race wordt gereden over 55 ronden van 5..6 km in tegenwijzerzin, net zoals Singapore. Het Korean International circuit heeft het langste rechte stuk van alle race circuits in Azië. Na de dubbele linkse achter start-finish, is er een rechte lijn van 1.2 km om vervolgens zwaar in de remmen te gaan voor een trage rechtse.De meeste kritiek kwam er in het verleden op bocht 17 die volledig blind is omdat ze omgeven is door muren. Bijkomend probleem was dan ook nog eens het feit dat ook de pit ingang vlak na deze bocht ligt. Intussen zijn er wat aanpassingen gebeurd om de veiligheid wat te verhogen.

Fernando Alonso was de eerste winnaar van de GP van Korea, maar de afgelopen twee races werden door Vettel bezegeld. Dat Vettel ook dit jaar favoriet is, staat niet echt ter discussie. De overmacht die hij getoond heeft met zijn grand slam in Singapore, deelde niet alleen een tik uit in het klassement, maar nog meer mentaal aan zijn concurrenten.

image

De Banden
Net zoals in Singapore zal er ook hier gereden worden met de combinatie Pzero Red Supersoft en White Medium. Het circuit heeft meer de karakteristieken van een medium downforce maar met zware remzones zullen de voorste banden het zwaarst te lijden hebben. Vorig jaar koos het merendeel voor een twee stop strategie. Slechts een handvol ging voor de driestopper. Tenzij de regen voor de nodige suspens zou zorgen, is een tweestopper ook dit jaar de verwachting.

Het Weer
De temperaturen doen het iets beter als bij ons. Om en bij de 25° zal zowat heel het weekend te verwachten zijn. Vrijdag beloofd nog een mooie dag te worden, maar op zaterdag slaat het weer wat om. Er is momenteel een typhoon actief in de buurt van het Koreaans schiereilenand en die zou wel eens voor de nodige hinder kunnen zorgen. Wanneer en waar de typhoon uiteindelijk zal terechkomen blijft moeilijk voorspelbaar, maar als het even niet mee zit, dan zou het wel eens een natte bedoening kunnen worden.

Wist je dat…
…wie de pole haalt in Korea, nog nooit heeft kunnen winnen? De laatste was Webber in 2012, maar de race werd gewonnen door Vettel. Vettel pakte de pole in 2010, maar die race werd gewonnen door Alonso. In 2011 was het Hamilton die helemaal vooraan mocht starten, maar ook toen wist Vettel te winnen. Het gaat zelfs zo ver dat Vettel bijna alle ronden aan de leiding heeft gereden. Alle ronden van alle drie de voorgaande edtities nog wel. Allemaal behalve 12. Die 12 ronden zijn voor Alonso in de race van 2010. Het is waarschijnlijk ook de race die de meesten is bijgebleven, zij het dan dat het meer weg had van een rally event dan een F1 race, toch zeker als je de wagen van Webber zag. Bakken regen, schuivers en pure frustratie bij vele rijders, terwijl Alonso op 12 ronden van het einde de Red Bull van Vettel kon verschalken om vervolgens nog net in zijn achteruitkijkspiegel te zien hoe vettel zijn wagen met een brandblusser in de hand aan de kant had moeten zetten.

image

Tijdschema GP van Korea
Vrijdag 4 oktober
03:00 – 04:30 Eerste oefensessie
07:00 – 08:30 Tweede oefensessie

Zaterdag 5 oktober
04:00 – 05:00 Derde oefensessie
07:00 – 08:00 Kwalificaties

Zondag 6 oktober
08:00 Start Race

De GP van Korea op TV
Vrije trainingen zaterdag
RTL: 06:00 – 06:45 (samenvatting)

Kwalificaties
VT4: 06:55 – 08:10
BBC1: 14:15 – 15:30 (highlights)
RTL: 06:45 – 08:30
La Deux: 06:55 – 08:05

Race
Vier: 07:40 – 10:15
BBC1: 15:00 – 17:00 (highlights)
RTL: 06:45 – 10:35
La Deux: 07:35 – 09:50

Samenvatting (maandag 7 oktober)
La Deux: 00:15 – 00:40

Aanverwante info GP van Korea
Tropische storm bedreigt GP van Korea
VIDEO: Het Yeongam circuit onboard
Zuid-Korea onderhandelt over nieuw contract
VIDEO: Zuid-Korea 3D track experience
Tweede DRS zone tijdens GP van Korea
GP van Zuid-Korea: circuit info
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:22:”Korea_start_finish.jpg”;}
Komend weekend is er in Zuid Korea de eerste van twee back-to-back races. Een dreigende typhoon in de buurt en wie de race wil zien, zal vroeg uit de veren moeten op zondag. Hoe lang de race zal duren weten we niet. Om hoe laat het startsein gegeven wordt? Dat kom je hier te weten in de Warm Up

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print