“Wat Max Verstappen presteert is ongezien, daarvoor moeten we meer respect hebben”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens voormalig F1-piloot Giedo Van der Garde moeten we als F1-fan maar ook als ‘man in de straat’ veel meer respect hebben voor wat Max Verstappen het voorbije seizoen maar ook daarvoor heeft weten te presteren. Van der Garde begrijpt echter dat er ‘gewenning’ optreedt.”

Met negentien F1-overwinningen het voorbije seizoen, waarvan maar liefst tien races op rij, en een derde F1-titel op rij, heeft Max Verstappen er een ongelooflijk seizoen op zitten. Ondertussen vinden we het al ‘gewoon’ wanneer Max Verstappen wint maar zo ‘gewoon’ is dat volgens Giedo Van der Garde niet.

Als Nederlander ben je natuurlijk bevooroordeeld en gevraagd of het voor Van der Garde moeilijk is om ‘neutraal’ te blijven antwoordt hij in gesprek met Racingnews365′ als volgt: “Nee, want ik denk dat het heel bijzonder is wat wij nu meemaken in Nederland.”

“Als je iemand hebt die 19 races in een seizoen kan winnen, en tien op een rij, dat is ongekend. We staan er eigenlijk niet te lang en te veel bij stil. Het wordt gewoon normaal en eigenlijk is het niet normaal. Voor televisieshows en mensen wordt het: ‘oh, Max heeft weer gewonnen’. Dan moet het allemaal wel normaal zijn, maar jongens, wat wij nu meemaken in Nederland, is echt ongekend.”

Volgens Van der Garde moet je als fan, journalist of gewoon als Nederlander erg veel respect hebben voor wat Max Verstappen weet te presteren. Probleem is echter dat alles went, ook overwinningen en dominantie en Van der Garde begrijpt dat zoiets gebeurt, maar dat doet volgens hem geen afbreuk aan wat Max Verstappen presteert.

“Aan de ene kant snap je het natuurlijk wel een beetje, maar aan de andere kant weet ik als analist en coureur hoe moeilijk het is om er überhaupt te komen, in de punten te rijden en de race te winnen. Maar vervolgens, als hij dan nu 19 races wint en het derde kampioenschap binnenhaalt… het is niet normaal en onmenselijk.”