Toto Wolff: “Hamilton werd in Hongarije geïnspireerd door z’n vader”

Een teambaas heeft de taak om verschillende manieren te bedenken om z’n mensen te motiveren. Toto Wolff motiveerde Lewis Hamilton in Hongarije door woorden van z’n rijders vader te gebruiken.


Voor het grootste deel van de GP van Hongarije zette Lewis Hamilton raceleider Max Verstappen onder druk, maar had problemen met zijn remmen waardoor hij moeilijkheden kende met inhalen. Mercedes opteerde dan ook voor een tweede pitstop en vers rubber, waardoor de wereldkampioen een groot gat moest dichtrijden, een gat dat op een bepaald moment onmogelijk te dichten leek. Achteraf verklaarde Wolff dat de woorden van de vader van Hamilton, Anthony Hamilton, hem hielpen om z’n rijder gefocust te houden.

“We waren onzeker of we het gat naar Verstappen konden dichten, want we moesten één seconde per ronde goedmaken”, zei Wolff. “Op een bepaald moment voerde Max ook zijn motor op, waardoor hij de snelheid van Lewis kon evenaren. Toen Bono (Hamiltons race-ingenieur) dat meedeelde aan Lewis, kon je bijna het ongeloof in zijn stem horen.”

“Maar Lewis vond opnieuw de juiste instelling, misschien wel omdat we hem motiveerden over de radio. Zijn vader zei me ooit dat je maar één zin nodig hebt om zijn zoon te motiveren: “Je kan het!”. En wij wisten dat hij het kon doen. Zelfs al zouden we geweten hebben dat er onvoldoende ronden waren om het plan te laten werken, dan nog zouden we hem over de radio gezegd hebben dat hij Max aan het inhalen was. We weten dat je hem zo kan helpen en het hielp ook.”

“Het was een fantastische oefening van ons strategisch team, ook al leek een tweestopper na onze vergadering in de ochtend niet de meest competitieve strategie. Maar het team reageerde op de juiste manier. We leerden van onze fouten uit Duitsland op vlak van communicatie en voerden het protocol uit: de mensen achterin komen op met verschillende opties en James Vowles, het hoofd van het strategische team, evalueerde ze, waarna wij ook onze mening konden geven.”

Lewis Hamilton start aan de zomerpauze met acht overwinningen uit twaalf races. Z’n laatste overwinning is één van de races die erboven uit steekt, zegt Wolff.

“Om als team te domineren, moeten we allemaal samenwerken en iets speciaal doen. Dat is onmogelijk zonder elk lid van ons team. Maar het werkt ook zeker niet zonder de juiste rijder in de wagen. Zijn prestatie in Hongarije was voor mij van een andere dimensie”, heeft Wolff veel lof voor Hamilton.

“De respect tussen Valtteri en Lewis is groot, dat zag je in de eerste halve ronde. We moesten er niet aan twijfelen dat het goed ging aflopen. Je kan zien dat ze twee grote rijders zijn met veel respect voor elkaar.”
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Profiteer vandaag van uitzonderlijke aanbiedingen bij Bol.com!!!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022