Zandvoort hoopvol, Spa-Francorchamps vreest nieuwe race zonder publiek: “Dan stop ik ermee”

Daimler Media
Daimler Media

Krijgen wel of geen F1-race met toeschouwers in de tribunes en langs het circuit? Het is een vraag die zowel de organisatoren in Zandvoort als Spa-Francorchamps nu al enige tijd bezighoudt.

Bij onze noorderburen zijn ze er nog steeds van overtuigd dat ze op 5 september een GP van Nederland, ofwel ‘Dutch GP’ kunnen organiseren met ruim 100 000 fans in de tribunes. Daar zien ze zich gesterkt voor de vacinatiebereidheid alsook de verschillende zogenaamde ‘Fieldlab-experimenten’ waarbij test-events georganiseerd en geanalyseerd worden.

“We maken stappen als land. Straks is het aan de overheid om te kiezen wat dat betekent voor het loslaten van de maatregelen,” aldus Robert van Overdijk, directeur van het Circuit Zandvoort, tegenover het Nederlandse ‘AD’.

Daar waar er in Nederland vooral positivisme overheerst, is men bij ons in België toch wel iets pessimistischer. Feit is en blijft immers dat het organiseren van een F1-race heel wat miljoenen euro’s kost. Alleen al de organisatie-fee bedraagt vaak zo’n 15 tot 20 miljoen euro en dat bedrag moet deels terugverdiend worden met de ticketverkoop.

“Ook wij organiseren alles voor een normale GP, maar het ziet er moeilijk uit. Echt héél moeilijk’’, vertelt Stijn de Boever, commercieel directeur van SPA GP, tegenover hetzelfde ‘AD’.

De GP van België staat exact een week voor de GP van Nederland gepland en het zou best kunnen dat bijvoorbeeld in het ene land er veel meer mogelijk is dan in het andere land. Als organisator van een F1-race hoop je dan ook zo snel mogelijk duidelijkheid te verkrijgen over het al dan niet kunnen doorgaan van je evenement.

“We hebben hoop, maar we zitten hier nu al voor de derde keer in een ‘full lockdown’,” zegt een enigszins teneergeslagen De Boever die meteen ook laat verstaan dat hij opnieuw een Belgische GP achter gesloten deuren niet ziet zitten: “Dan stop ik ermee, dat was écht niet tof.”

Of hoe het twee landen en twee F1-races zeer dicht bij elkaar liggen maar de uitkomst totaal verschillend kan zijn. Als organisator wil Stijn De Boever tegen midden mei duidelijkheid van de overheid over hoeveel toeschouwers er al dan niet aanwezig kunnen zijn tijdens de GP van België.

Afwachten of de regering dan al een antwoord kan en wil geven …

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022