Zwitsers bedrijf wil F1-bolides met helikopter bergen

Het Zwitserse helikopterbedrijf Air Zermatt stelt voor om in de toekomst F1-bolides te bergen met een helikopter.

Een op het eerste zicht misschien vreemd idee, maar wel effectief. Het idee om racebolides te bergen met een helikopter werd immers reeds in 2005 getest.

Air Zermatt stelt de berging via helikopter voor om incidenten zoals bij de crash van Jules Bianchi te vermijden. Opmerkelijk is vooral dat het geen nieuw idee is, maar dat het idee reeds uit 2005 dateert.

Toen werd de berging van een gestrande racebolide getest tijdens aan A1GP-race in Dubai. Tijdens de race werden bolides succesvol met de helikopter geborgen (zie video onderaan dit artikel).

Air Zermatt zou de FIA vervolgens de vraag gesteld hebben om een gelijkaardige test uit te voeren tijdens een testsessie in de Formule 1. Op dat voorstel kwam volgens Air Zermatt geen antwoord van de FIA.

Volgens Air Zermatt zou het ongeval met Jules Bianchi niet hebben plaatsgevonden indien de FIA had gekozen voor de berging met een helikopter.

“Dit ongeval had niet plaatsgevonden indien er op onze manier zou zijn gewerkt. Er zou immers geen bergingsvoertuig op die plek zijn geweest”, zei Jürgen König van Air Zermatt tegenover het Zwitserse Blick.

a:0:{}
Pat Fry, engineering director, en Simone Resta, vice-hoofdontwerper bij Ferrari, blikken vooruit naar de GP van de Verenigde Staten in Austin.
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print