50 jaar Ayrton Senna

Ayrton Senna: nu nog altijd een held …
a:1:{s:9:”file_name”;s:22:”Sennal01-460x300_1.jpg”;}
Voor veel supporters en insiders is de GP van Imola in 1994 nog steeds de zwartste race of erger nog het zwartste weekend in de geschiedenis van de sport.

Tijdens de kwalificaties crasht Roland Ratzenberger plots zeer hard. De Oostenrijker zag tijdens de oefenritten Rubens Barrichello nog zwaar crashen en knalde plots zelf recht in de muur om vervolgens met de wagen verderop tot stilstand te komen. Ratzenberger overleefde de klap niet! De sport denkt zich op dat ogenblik in het diepste van het dal te bevinden.

Op zondag gaat Ayrton Senna als leider richting de zogenaamde Tamburello bocht met achter zich de jonge Duitser Michael Schumacher. Op een plaats waar de rijders opschakelen naar de zesde versnelling vliegt Ayrton Senna plots machteloos rechtdoor. Na enige tijd weten enkele dokters hem uit de wagen te bevrijden en wordt Senna per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Om 18u40 meldden de artsen dat Ayrton Senna da Silva overleden is en dat de meest talentvolle rijder uit die tijd niet meer was.

Ayrton Senna werd geboren op 21 maart 1960 en zou vandaag, op 21 maart, dus 50 jaar zijn geworden. Een halve eeuw kent de sport een van de meest legendarische rijders allertijden. Dat op zich is absoluut goud waard!

Zijn vader was een succesvol zakenman en samen met zijn gezin leefde hij in de Braziliaanse stad Sao Paulo. Hij kreeg werkelijk iedereen op het puntje van zijn stoel als hij zich op het circuit bevond. Naast het circuit was hij een zeer rustig en relaxed persoon die je met interviews in een soort van kalmte kon meeslepen. Reporters met bandopnemers kwamen al snel tot de conclusie dat er zich op hun bandje meer stilte dan stem liet horen. De Braziliaan sprak enkel doordacht en vaak diende daar dus eerst over nagedacht te worden. Als je al een interview kreeg, dan zat je ook langer dan de gebruikelijke 5 of 10 minuten met hem aan tafel.

Tijdens de tienerjaren van Senna waren rijders als Fittipaldi en Stewart de toppers maar daar wilde Ayrton geen voorbeeld aan nemen. Senna wilde geen kampioen worden maar wel de beste rijder allertijden. De naam Senna werd in die tijd letterlijk door hemzelf gekozen omdat ‘da Silva’ geen bijzondere naam was in Brazilie en bovendien ook te lang was. Senna was eigenlijk de familienaam van zijn moeder en deze kan er momenteel nog steeds trots op zijn.

Niet enkel zijn moeder maar ook veel rijders zien tot op de dag van vandaag Ayrton Senna als een bron van inspiratie. Senna zou het reglement dat in 2010 wordt toegepast dan wel weer niet zo hard onderschatten zoals dat op dit ogenblik bij veel huidige rijders echter wel het geval is.

We zoomen in op de eerste race van Ayrton Senna in de Formule 1. Hij had zich voorheen meer dan bewezen in Formule Ford en in de Britse Formule 3 en dus leidde de weg onvermijdelijk naar Formule 1. In 1984 werd het wedstrijdreglement drastisch gewijzigd. Voortaan was bijtanken onmogelijk geworden en werd de maximale tankinhoud op 220 liter gebracht.

De kwalificatie werd getekend door de sterke prestatie van Alboreto die in zijn debuutrace voor Ferrari tweede op de grid stond, Elio de Angelis stond op pole. Senna zette zijn Toleman op een verdienstelijke 16e plaats. Hij bleek meteen zo’n 1,8s sneller dan zijn teammate Cecotto die als 17e startte. Senna kwam slechts 8 ronden ver. De turbo liet het afweten en Ayrton kon te voet terug naar de pits. Dit was het begin van de verbinding tussen Senna en de sport die voor veel mensen onder ons een passie is. De Formule 1!

“Als je vindt dat ik goed ben, wacht dan maar tot mijn neefje zal beginnen racen”, dat schijnt de grote Ayrton zelve eens tegen Frank Williams te hebben gezegd. Ayrton is op dat ogenblik druk bezig de Britse F3 titel te winnen die de sleutel zal worden tot zijn F1 successen. Als nonkel Ayrton tragisch om het leven komt is Bruno dus goed 11 jaar oud. Een andere mythe gaat dat de jonge Bruno werd verboden om vanaf dat ogenblik aan autosport te doen.

“Na de dood van mijn oom Ayrton werd ik niet meer gestimuleerd om in de richting van de autosport te gaan. Niemand in de familie keek nog naar races of bezocht nog autoraces”, aldus Bruno Senna.

In 2009 wist F1journaal een uitzonderlijk interview met Bruno Senna te versieren. Ayrton Senna zou vandaag 50 jaar zijn geworden. Het lijkt wel een geschenk uit de hemel te zijn want net dit seizoen pronkt de legendarische naam terug op onze schermen. Het is dan wel Ayrton zelf niet meer maar het racen zit ook in het bloed van zijn neefje Bruno. F1journaal stelde hem destijds dan ook volgende vraag.

‘Je bent de neef van F1-legende Ayrton Senna. Elke journalist stelt je daarover waarschijnlijk wel vragen. Is dat een zware last op je schouders?’

“Het is helemaal geen last. Ik ben zeer trots dat ik familie ben van Ayrton. Hij was een geweldige persoon op elk vlak en ik probeer zoveel mogelijk van zijn leven te leren”, zo verklaarde Bruno Senna ons persoonlijk.

In 2009 probeerde Bruno Senna gedurende de winterstop bij Brawn GP aan de slag te kunnen geraken maar dat mislukte omdat het team liever gebruik wilde maken van de ervaring van Rubens Barrichello. Enkele insiders zouden niets liever hebben gehad dan dat het neefje van wijlen Ayrton Senna op de grid verscheen. In 2010 is Bruno Senna eindelijk wel actief in de hoogste klasse van de motorsport en het spreekt voor zich dat ook hij de absolute top daar wil bereiken.

Hij wordt wel niet graag vergeleken met Ayrton Senna maar dezelfde talenten zouden hem toch zeer van pas komen. Ayrton is 50 in 2010 en zijn naam pronkt nog steeds. De legendarische naam is terug, het geschenk uit de hemel.

Tot slot laten we jullie nog even genieten van enkele bijzondere uitspraken van wijlen Ayrton Senna da Silva. De moderne mensheid zou er alvast goed aan doen ze eens te observeren. Reeds eerder in dit artikel verklaarde ik dat Ayrton Senna nooit ondoordacht antwoorden gaf.

“Geld is iets raars. Mensen die weinig geld hebben kunnen sterk voor de dag komen en mensen die veel geld hebben krijgen het vaak niet voor mekaar”, zo dacht Senna over rijkdom binnen de sport.

“Als je een doel hebt in je leven, een echt doel, het maakt niet uit of je rijk of arm bent, als je hard werkt en in God gelooft dan kan het altijd lukken om succes te boeken. Succes in je leven”, zo moedigde Senna ooit zijn supporters aan.

“De dag dat het moet gebeuren zal het ook gebeuren. Het kan vandaag zijn maar het kan ook pas over 50 jaar zijn. Het zekere eraan is dat het sowieso zal gebeuren op een dag”, zo vertelde Ayrton Senna na de dood van Roland Ratzenberger.

Ayrton Senna werd wereldkampioen in 1988, 1990 en 1991. In een periode van 162 wedstrijden boekte hij 41 overwinningen en startte hij maar liefst 65 keer op de pole. Enkele maanden geleden is nog gebleken dat Senna in de ogen van veel supporters de beste rijder allertijden is gebleven. Een poll van het Britse Autosport heeft uitgewezen dat hij nog steeds boven Michael Schumacher en Juan Manuel Fangio zou staan.

image