F1-CEO Stefano Domenicali: “Er is helemaal niets ‘fake’ aan het creëren van geweldige actie op de baan”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De discussie over een omgekeerde startgrid tijdens een sprintweekend laait weer op. Het idee is al meermaals op tafel gelegd maar tot nu toe is er nooit echt serieuze steun gekomen voor het idee van de besluitvormers in de Formule 1.

F1-CEO Stefano Domenicali heeft zijn steun uitgesproken voor een omgekeerde startgrid tijdens een F1-sprintweekend en wil het idee opnieuw bespreken. Velen zijn echter geen voorstander van het idee omdat het dan meer lijkt op een soort van een race die wordt beïnvloed nog voor ze van start is gegaan.

In de Formule 2 (eerste tien rijders) en in de Formule 3 (eerste twaalf rijders) wordt dit al jaren toegepast om zo de kwaliteiten en vaardigheden van een rijder beter te kunnen beoordelen. 

“Er zijn bepaalde onderwerpen die altijd behoorlijk discutabel zijn,” beweert de 59-jarige Domenicali in gesprek met ‘Motorsport.com’. Ik ben persoonlijk een voorstander van het idee, het geeft meer actie en er moet behoorlijk gevochten worden voor de punten dan. Mensen willen nu eenmaal actie zien op de baan en daarom vind ik er niets nep aan.”

Men blijft dus sleutelen aan het sprintformat want Domenicali zou graag naar acht sprintweekends per seizoen gaan in plaats van de huidige zes die nu op de kalender staan. Het format is doorheen de jaren al verschillende keren aangepast en sinds dit seizoen is er een tweede parc fermé-periode wat de houding van de tegenstanders toch al wat heeft verzacht. Na de sprintrace mogen de teams dus gewoon nog hun wagens aanpassen alvorens men begint aan de kwalificatie voor de race van zondag.

“Ik heb het gevoel dat we meer en meer naar een ideaal sprintweekend aan het werken zijn,” aldus Domenicali. “De flow en het enthousiasme gaat mee omhoog, daarom zie ik nog wel marge om te groeien. Ik zie geen problemen om het uit te breiden naar een derde van een volledig seizoen.”

Geschreven door Vincent Bogaerts