Claire Williams beschrijft hoe hartverscheurend het was om het Williams F1 team te verliezen: “Het was de nagel aan onze doodskist”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Claire Williams groeide op met het F1-team van haar vader maar toen ze eindelijk een kans kreeg om het team te leiden was dat van korte duur en moest de familie al snel haar renstal van de hand doen.

Ze wijt het aan een samenloop van omstandigheden dat ze de iconische renstal van haar vader moest verkopen aan Dorilton Capital na een periode van meer dan veertig jaar als onafhankelijk team in de F1 aan de slag te zijn geweest.

COVID-19 en de problemen met hoofdsponsor Rokit hebben er volgens Williams stevig ingehakt en ervoor gezorgd dat het onmogelijk geworden was om het team in haar toenmalige vorm te laten voortbestaan.

“We hadden gewoon geen geld meer, om er geen doekjes om te winden”, vertelde Claire Williams deze maand aan ‘Business of Sport.’ “Voor het seizoen 2019 hadden we een titelsponsor, en toen we in het laatste deel van 2019 spraken over betalingen voor 2020, die contractueel waren vastgelegd, kwamen ze er nooit.”

“Als je een titelsponsor verliest, als ze niet betalen en het is er nu, dan hebben we ze voor de rechter gedaagd en gewonnen,” zei ze. “Ze zijn ons 30 miljoen pond (36 miljoen euro) schuldig, dat is de helft van het geld dat ze ons eigenlijk verschuldigd waren. Ze hebben een gerechtelijke uitspraak gekregen die dat bevestigt.”

“Ze hebben kennelijk niet betaald en dat heeft een enorm gat geslagen in onze begroting voor 2020,” gaat ze verder. “We hadden het geluk dat er iemand langskwam die dat gat voor ons heeft opgevuld, zodat we aan het seizoen konden beginnen.”

“Toen we aan het seizoen begonnen en in Melbourne aankwamen, sloeg helaas COVID-19 toe en gingen we allemaal weer naar huis”, herinnert ze zich. “We gingen dat jaar pas in juli racen en als je niet gaat racen, krijg je geen geld.”

“Dat was de laatste nagel aan onze doodskist, dus het was iets wat we helaas niet in de hand hadden, zoals de gebeurtenissen zich ontwikkelden. Ik zal elke dag leven met het hartzeer van het verlies.”

“Het was geen beslissing die we als familie namen om te verkopen omdat we genoeg hadden van Formule 1 of omdat we wilden cashen. We wilden er allemaal in blijven. Het was voor altijd ons leven, dat was het plan. Ik wilde het team runnen voor mijn zoon of neefjes.”

Het vertrek van Williams kwam er net voor de interesse in de sport een enorme boost kreeg en dat betekent dat de familie niet het geld gekregen heeft van wat hun team op dit moment waard zou zijn.

“Het is meer geld dan de meeste mensen in een mensenleven hebben, maar dat kan me niet schelen,” benadrukte ze. “We hadden het geluk dat we mensen vonden die Williams wilden kopen en aan wie wij het wilden verkopen.”

“Goede mensen, mensen die, ik word nu boos, mensen die voor het team zouden zorgen, voor de erfenis en voor de mensen waar we van hielden en die onze familie waren.”

“We hebben veel geluk gehad, want 2020 was een verschrikkelijke tijd voor iedereen. Mensen kochten geen bedrijven en zeker geen kwakkelende Formule 1-teams.”

“We hadden het geluk dat deze mensen langs kwamen en precies dat deden, dus dat was de beste uitkomst die we hadden kunnen hebben.”

Als er een ding waar ze spijt van heeft, is het wel het feit dat ze geen minderheidsbelang heeft onderhandeld. “Ik ben behoorlijk teleurgesteld dat ik als onderdeel van de deal niet gewoon heb gezegd dat we vijf procent willen behouden, maar dat maakt niet uit.”

Een piste die Williams onbewandeld liet was de betrokkenheid van Lawrence Stroll, wiens zoon voor Williams racete. De Canadees heeft ondertussen al bewezen dat het menens is met zijn plan om titels te veroveren.

“Ik word er gek van, want Lawrence was bij ons”, gaf Williams toe toen haar werd gevraagd naar de gemiste kans om Stroll bij Williams te houden.