Stoffel Vandoorne over racen in de Formule E: “Ik haat het!”

Maserati

In gesprek met ‘GPblog’ blikt onze landgenoot Stoffel Vandoorne terug op zijn voorbije seizoenen in de Formule E. Na zijn Formule E-titel in 2022 beleefde Vandoorne enkele moeilijke seizoenen en ook het racen in de Formule E is volgens Vandoorne veranderd.

Na zijn Formule E-titel met Mercedes in 2022 beleefde Stoffel Vandoorne twee frustrerende seizoenen in de ‘elektrische tegenhanger van de Formule 1′. Volgens Vandoorne is het racen in de Formule E ook veranderd, waarbij we vooral het voorbije seizoen vaak ’treintjes’ zagen waarbij zelfs niemand aan de leiding wou rijden om zo energie voor later in de race te sparen.

Een concurrentie wordt, net zoals in het wielrennen, op de kop gedwongen en daarom kreeg de manier van racen ook de bijnaam ‘peloton-racen’. Ook Stoffel Vandoorne vindt dat geen leuke manier van racen en in gesprek met ‘GPblog’ laat hij dat duidelijk merken.

“Ik haat het. Het is niet echt racen. Het draait niet om de snelste op de baan te zijn. Het gaat erom om op het juiste moment op de juiste positie te zijn. Je moet uit de problemen proberen te blijven. Het is een strategisch spel,” aldus Vandoorne.

“Natuurlijk, met de auto kan je een verschil maken, want als je efficiënter bent dan de anderen, dan helpt dat natuurlijk. Het is een hele bizarre manier van racen. Je kan van laatste tot eerste gaan, van eerste tot laatste, en twintig keer van positie veranderen tijdens de wedstrijd. Het is heel moeilijk voor mensen om dit te begrijpen.”

Toch is er in de Formule E nog veel ruimt voor verbetering en om meer en nieuwe fans aan te trekken. Gevraagd naar wat de Formule E volgens Stoffel Vandoorne nodig heeft antwoordt hij: “Ik denk dat we allereerst snellere auto’s nodig hebben.”

“Het type wedstrijden dat we nu hebben, is niet wat de rijders willen. Dus met snellere auto’s denk ik dat men ons serieuzer begint te nemen. Want nu vergelijken mensen ons met andere categorieën en de rondetijden zijn niet zo super. We moeten een auto hebben waarmee de rijders echt mee willen rijden en echt blij zijn op het moment dat ze uit de auto stappen.”

Komend seizoen zal Stoffel Vandoorne in de Formule E voor Maserati racen. Daarmee blijft hij binnen de Stellantis Groep want hij maakt de overstap van DS Penske.