Lando Norris neemt het op voor Daniel Ricciardo: “Als ik de titel verlies zal ik de schuld niet bij de snelste ronde van Ricciardo zoeken”

Red Bull Content Pool

Lando Norris verdedigt Daniel Ricciardo, zijn voormalige teamgenoot bij McLaren, in de controverse die de snelste ronde van de Australiër tijdens de GP van Singapore met zich meebracht.

Tijdens een race waarvan hij wist dat het waarschijnlijk zijn laatste zou worden, kwam Daniel Ricciardo tijdens de slotfase tijdens de GP van Singapore binnen voor een setje nieuwe zachte banden en liet hij de snelste ronde van de race optekenen. Daarmee snoepte hij het extra puntje dat de snelste ronde met zich meebrengt af van Lando Norris.  

Het feit dat Ricciardo uitkwam voor VCARB, het tweede team van Red Bull, maakte de actie uiteraard controversieel omdat Max Verstappen en Lando Norris verwikkeld zijn in een strijd voor de wereldtitel. 

Het verlies van dat extra puntje betekent voor Norris dat Verstappen er genoeg aan heeft om telkens als tweede te finishen in de resterende races en sprints om zijn derde wereldtitel veilig te stellen. 

Bij VCARB waren ze snel om te zeggen dat ze Ricciardo een mooi afscheid wilden gunnen door hem de snelste ronde van de race te laten rijden tijdens zijn laatste race. Lando Norris, van zijn kant, verdedigde zijn voormalige teamgenoot.

“Misschien komt het daar aan het eind van het jaar op neer en als dat het geval is, dan is dat maar zo, maar mensen doen dat al jaren. Ik weet dat het een vreemde timing is en dat mensen snel op bepaalde zaken inspringen, maar de omstandigheden waaronder het gebeurde zijn uniek, denk ik.”

“Daniel wist dat het zijn laatste race was en ik zou niet zeggen dat het een mooie manier was om te vertrekken, want ik denk dat geen enkele manier om te vertrekken mooi is. “

“Maar als dat niet zo was en hij gewoon voor de snelste ronde zou gaan, dan is het toch een beetje een vraagteken en hadden we als team waarschijnlijk meer vraagtekens gezet.”

“Ik weet dat ze de regels voor volgend jaar veranderen en dit soort dingen, maar als het een terugkerend iets was, bijvoorbeeld als het dit weekend of volgend weekend weer zou gebeuren, dan denk ik dat we het waarschijnlijk op een veel diepere manier zouden moeten classificeren of in twijfel trekken. “

“Ik wil niet zeggen dat ik het accepteer omdat het zijn laatste race was, want het heeft niets te maken met zijn kampioenschap of hun kampioenschap, het was iets om van mij af te pakken, maar ik zou Daniel nooit de schuld geven. “

“Ik zou het hen nooit kwalijk nemen. Maar als het gedaan is met de bedoeling om zoiets te doen, dan is dat duidelijk niet iets waar wij het mee eens zijn en ik denk ook niet iets waar de Formule 1 het mee eens zou zijn. Dus het antwoord is nee, ik zou het verliezen van de titel hier niet de schuld van geven. Het zou aan andere redenen liggen.”