McLaren-teambaas Andrea Stella furieus over tijdstraf voor Lando Norris: “Dit is totaal ongepast!”

McLaren F1 team

Door een tijdstraf van vijf seconden verloor Lando Norris niet alleen een podiumplaats maar ook heel wat kostbare punten in de titelstrijd, iets waarover McLaren-teambaas Andrea Stella na afloop van de race niet te spreken was.

Tijdens het slot van de GP van de USA kregen we een mooi gevecht te zien tussen Max Verstappen en Lando Norris. Die laatste slaagde er uiteindelijk in om Verstappen uit te remmen en buitenom in te halen. Daarbij ging Norris echter naast de baan, net als Max Verstappen. Norris werd uiteindelijk bestraft met een tijdstraf van vijf seconden.

De tijdstraf is discutabel, vooral omdat er doorheen het raceweekend wel meer twijfelachtige tijdstraffen in dezelfde bocht werden uitgedeeld. McLaren-teambaas Andrea Stella is alvast niet te spreken over de tijdstraf voor Lando Norris.

“Mijn mening is dat de stewards zich gemengd hebben in dit zeer mooi onderdeel van de motorsport en dat dit totaal ongepast is, beide wagens gingen immers naast de baan,” vertelde Stella tegenover ‘Sky Sports F1’.

“Beide wagens hebben dus een voordeel verkregen. Het is jammer want dit kost ons een podiumplaats. Het kost ons een raceresultaat waarbij we geduldig zijn gebleven. Dit nadat we zelf tijdens de eerste ronde, in de eerste bocht, naast de baan zijn geduwd, dat hebben we aanvaard.”

“Dat gezegd zijnde, waarbij we ons standpunt verduidelijkt hebben, dit soort beslissing van de stewards kan je niet aanvechten. Voor ons is dit hoofdstuk dan ook afgesloten en we kijken vooruit naar de volgende race.”

Stella verduidelijkte ook dat het team tijdens de race het ‘incident’ had geverifieerd, het had het naast de baan gaan van Norris en Verstappen herbekeken en was van oordeel dat Norris in zijn recht was. Daarom besloot het ook om Norris niet de instructie te geven om de positie terug te geven aan Verstappen.

“Voor ons bestond er geen twijfel over dat het manoeuvre correct was,” aldus Stella.