GP van Stiermarken: Hamilton wint op dominante wijze, drama bij Ferrari

Lewis Hamilton heeft op de Red Bull Ring op dominante wijze de GP van Stiermarken gewonnen. Drama was er bij Ferrari waar Leclerc en Vettel tegen elkaar reden en allebei moesten opgeven.


Bij de start bleef Lewis Hamilton comfortabel aan de leiding voor Max Verstappen en Carlos Sainz. Het spektakel viel verderop in het pak te noteren want daar vloog Charles Leclerc letterlijk op de wagen van teamgenoot Sebastian Vettel.


De achtervleugel van Sebastian Vettel was bijna volledig verdwenen. Opgave voor de Duitser terwijl ook Charles Leclerc kort na de herstart moest opgeven omdat zijn wagen te ernstig beschadigd was. Drama voor Ferrari, dat belooft voor de krantenkoppen in Italië maandagochtend.


Aan het einde van ronde 4 kwam de safety car opnieuw binnen nadat de brokstukken van beide Ferrari’s van de baan waren gehaald. Hamilton bleef comfortabel aan de leiding voor Verstappen maar Valtteri Bottas slaagde er in de ronden nadien al snel in om Carlos Sainz te passeren en de derde positie in te nemen.


Zo’n twintig ronden ver in de race kreeg Verstappen te horen dat beide Mercedes-rijders volop aan het pushen waren. Dat was duidelijk want Hamilton reed aan de leiding de ene na de andere snelste ronde terwijl Valtteri Bottas als derde de kloof met Verstappen probeerde te verkleinen.


In ronde 25 kwam Verstappen als eerste van de toppers binnen. Verstappen reed zo snel de pits in dat hij bijna uit de bocht vloog. Ondertussen moest Esteban Ocon opgeven met technische problemen.


aan het einde van ronde 27 kwam ook Lewis Hamilton binnen. Ook bij Mercedes een probleemloze pitstop en Hamilton kwam comfortabel voor Verstappen opnieuw de baan op. Valtteri Bottas bleef gewoon op de baan en ging gewoon door.


In ronde 33 kregen we dan weer pech voor Carlos Sainz. De Spanjaard werkte zijn pitstop af maar het wiel links achteraan raakte slecht gemonteerd en Sainz verloor zo’n vijf seconden extra. Sainz kwam daardoor pas als dertiende terug de baan op.


Een ronde later kwam ook Valtteri Bottas eindelijk de pits in. De Fin verloor door het langer doorgaan kostbare tijd tegenover Hamilton en Verstappen maar hoopte om aan het einde van de race op ‘nieuwere’ banden over een voordeel te beschikken.

Met nog 25 ronden te gaan reed Hamilton met een voorsprong van vijf seconden op Verstappen comfortabel aan de leiding. Verstappen had dan weer een voorsprong van zeven seconden op Bottas.

Albon volgde dan al op meer dan dertig seconden van Bottas, waarmee het podium van de race eigenlijk al vast leek te liggen. Voor spektakel en inhaalacties moesten we dan ook verderop in het rijdersveld kijken.


De twee roze F1-bolides van Racing point gingen daar volop de strijd met elkaar aan en reden verschillende bochten naast elkaar zonder elkaar van de baan te rijden.


Even later passeerde Sergio Perez ook Daniel Ricciardo in de Renault om op te schuiven naar de vijfde plaats, waarna ook teamgenoot Lance Stroll de Australiër ging opjagen. Perez had dan weer zijn zinnen gezet op de vierde plaats van Alex Albon.

Met nog tien ronden te gaan zagen we Bottas ronde per ronde naderen op Verstappen. Kregen we dan toch nog een spannende strijd om de tweede plaats? In de strijd om het kampioenschap is ieder wk-punt belangrijk dus Bottas ging er voluit voor.


Vijf ronden voor het einde van de race was Bottas bij Verstappen komen aansluiten en passeerde hij de Nederlander. Verstappen beet van zich af en counterde maar moest zich een ronde later alsnog gewonnen geven en Bottas laten gaan.


Hamilton reed ondertussen comfortabel naar de overwinning. Bottas beperkte de schade in de titelstrijd door als tweede te finishen terwijl Max Verstappen als derde het podium wist te vervolledigen.

1 GB Lewis Hamilton Mercedes 1h 71
2 FI Valtteri Bottas Mercedes + 13.719 71
3 NL Max Verstappen Red Bull Racing + 33.698 71
4 TH Alexander Albon Red Bull Racing + 44.400 71
5 GB Lando Norris McLaren + 61.470 71
6 MX Sergio Perez Racing Point + 62.387 71
7 CA Lance Stroll Racing Point + 62.453 71
8 AU Daniel Ricciardo Renault + 62.591 71
9 ES Carlos Sainz jr McLaren 70
10 RU Daniil Kvyat Alpha Tauri 70
11 FI Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing 70
12 DK Kevin Magnussen Haas F1 70
13 FR Romain Grosjean Haas F1 70
14 IT Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing 70
15 FR Pierre Gasly Alpha Tauri 70
16 GB George Russell Williams 69
17 CA Nicholas Latifi Williams 69
Opgaves:
18 FR Esteban Ocon Renault
19 MC Charles Leclerc Ferrari
20 DE Sebastian Vettel Ferrari
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:43:”hamilton_mercedes_stiermarken_headline.jpeg”;}
Lewis Hamilton heeft op de Red Bull Ring op dominante wijze de GP van Stiermarken gewonnen. Drama was er bij Ferrari waar Leclerc en Vettel tegen elkaar reden en allebei moesten opgeven.